Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuolleita | Veikko Matias Hämäläinen 1926–2021 – Monipuolinen ura tuomarina

Hovioikeudenpresidentti Veikko Matias (Matti) Hämäläinen kuoli 6. marraskuuta 2021 Kouvolassa 95 vuoden ikäisenä. Hän oli syntynyt Siilinjärvellä 13. syyskuuta 1926.

Oltuaan jatkosodan aikana jonkin aikaa puolustusvoimien palveluksessa Hämäläinen tuli ylioppilaaksi Kuopion lyseosta 1946 ja suoritti Helsingin yliopistossa 1950 ylemmän oikeustutkinnon. Jo seuraavana vuonna hän aloitti tuomioistuinuransa ylimääräisenä virkamiehenä Itä-Suomen hovioikeudessa Kuopiossa. Auskultoituaan Leppävirran tuomiokunnassa Hämäläinen palasi hovioikeuteen, jossa eteni hovioikeudenneuvokseksi 1963.

Pieksämäen tuomiokunnan tuomariksi hänet nimitettiin 1967. Tuomioistuinten uudelleenjärjestelyn johdosta hän siirtyi kihlakunnantuomariksi Suonenjoen tuomiokuntaan 1974, mutta palasi sieltä jo seuraavana vuonna vastaavaan virkaan Pieksämäen tuomiokuntaan.

Hämäläinen oli korkeimmassa oikeudessa ylimääräisenä oikeusneuvoksena vuosina 1975 ja 1976 sekä sen jälkeen vakinaisena jäsenenä ja oikeusneuvoksena 1976–1986. Tuon viran ohella hän toimi 1977–1983 työtuomioistuimen jäsenenä ja varapuheenjohtajana. Kouvolan hovioikeuden presidentiksi hänet nimitettiin 1986. Valtakunnanoikeuden jäsenenä hän oli ns. Juhantalon juttua käsiteltäessä 1993.

Hovioikeuden presidenttinä Hämäläinen toimi runsaat 10 vuotta, kunnes tuomareille säädetyn 70 vuoden eroamisiän saavutettuaan siirtyi eläkkeelle syksyllä 1996.

Hämäläinen opittiin 45 vuotta kestäneen tuomioistuinuransa aikana tuntemaan lahjakkaana, oikeamielisenä ja perusteellisena tuomarina. Hänen osakseen tuli muitakin vaativia tehtäviä, muun muassa Suomen Tuomariliiton puheenjohtajuus 1986–1988.

Erityisen merkittävä oli hänen panoksensa Kouvolan hovioikeustalon rakentamishankkeessa. Sen toteuttaminen – normaalin virkatyön ohella – leimasi koko sitä aikaa, jonka Hämäläinen toimi hovioikeuden presidenttinä.

Heti Kouvolaan saavuttuaan hän aloitti asiaa koskevat neuvottelut ja uusi, erinomainen hovioikeustalo vihittiin käyttöön, kun hänen virkakautensa viimeinen kuukausi oli meneillään. – Vuonna 2014 tapahtuneen Kouvolan hovioikeuden lakkauttamisen Hämäläinen koki raskaana menetyksenä.

Hämäläisen toiminta jatkui aktiivisena hänen eläkevuosinaankin. Vielä neljännesvuosisadan ajan hän seurasi tiiviisti aikaansa, myös lainsäädännön muutoksia ja tuomioistuinten toimintaa.

Italian kulttuuri ja kieli kiinnostivat Hämäläistä. Yhdessä puolisonsa Maija-Liisan kanssa hän matkusti useasti Italiassa ja opiskeli maan kieltä siinä määrin, että saattoi seurata maailman tapahtumia lukemalla tietokoneensa näytöltä italialaista sanomalehteä.

Erinomaisena kynämiehenä Hämäläinen kirjoitti oikeustieteellisten artikkelien lisäksi kolumneja oikeushallinnon tiedotuslehteen sekä kolme laajaa artikkelia Kouvolan hovioikeuden 25-vuotisjuhlakirjaan.

Ollessaan jo 88-vuotias hän kirjoitti elämänläheiset muistelmat kokemuksistaan Itä-Suomen hovioikeudessa ja korkeimmassa oikeudessa. Nämä muistelmat toivat hänelle muistitiedon keruukilpailussa yhden kolmesta pääpalkinnosta.

Jussi Kivinen

Kirjoittaja on Veikko M. Hämäläisen kollega Kouvolan hovioikeudesta.