Näin koronatilanne vaikuttaa Kouvolassa – Katso tästä, mitkä rajoitukset ja suositukset ovat tällä hetkellä voimassa

Kouvolan keskuskirkkoon mahtuu Kauneimmat joululaulut -tapahtumaan puolet maksimimärästä eli 400 henkilöä. Maskin käyttöön on vahva suositus aina, olipa kyseessä koronapassillinen tai -passiton tilaisuus tai tapahtuma.

Kymenlaakso on koronaviruksen leviämisaluetta. Tämän takia tiukentuneita rajoituksia on otettu käyttöön kulttuuri- ja urheilutapahtumissa sekä ravintoloissa.

Rajoitukset eivät ole voimassa, jos tapahtuman järjestäjällä tai ravintolayrittäjällä on käytössä koronapassi.

Ohjauskirje suositteli järeämpiä otteita

Sosiaali- ja terveysministeriö suositteli keskiviikkoisella ohjauskirjeellään kuntia, kuntayhtymiä ja aluehallintovirastoja ottamaan käyttöön tämänhetkistä järeämpiä toimia epidemiatilanteen hillitsemiseksi.

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo, että Kymenlaakson alueellisen koronakoordinaatioryhmän kokoontuessa keskiviikkona, ministeriön ohjauskirjeestä ei ollut vielä virallista tietoa.

– Tänään (torstaina) on jo kuitenkin käyty viestinvaihtoa tuoreen ohjauskirjeen pohjalta, joten ensi viikolla olemme valmiit jatkamaan sen pohjalta matalamman riskin tilaisuuksien rajoitusasiaa.

Mäntymaa jatkaa, että Kymenlaaksossa on jo uudenkin ohjauskirjeen mukainen vahva maskisuositus ja etätyösuositus.

Kokosimme tähän juttuun tällä hetkellä voimassa olevat Kymenlaakson koronarajoitukset, ohjeet ja suositukset.

Kulttuuri- ja urheilutapahtumat

Perjantaista 3. joulukuuta alkaen rajoitetaan Kymenlaaksossa sisätilojen korkeariskisiä tapahtumia, eli yhteislaulutilaisuuksia sekä sellaisia tilaisuuksia, joissa on yleisöä seisomakatsomoissa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto tekemä päätös on voimassa koko Kymenlaaksossa. Rajoitukset ovat voimassa tammikuun 2. päivään asti.

Rajoitusten mukaan sisätiloissa pidettävien tapahtumia voi olla katsomassa enintään 20 henkilöä, joilla ei ole istumapaikkaa. Istumapaikoille olevien katsojien määrää ei rajoiteta.

Päätös ei koske esimerkiksi messuja. Rajoitukset eivät kohdistu henkilökuntaan, esiintyjiin tai esimerkiksi urheilutapahtumien osallistujiin.

Jos yhteislaulutilaisuuteen osallistuu yli 20 henkilöä, saa sisään ottaa enintään puolet lain mukaan tilaan hyväksyttävästä enimmäisosallistujamäärästä.

Jos kulttuuri- tai urheilutapahtuman järjestäjällä on käytössä koronapassi, rajoituksia ei tarvitse noudattaa.

Esimerkiksi jääkiekkoseura KooKoo ilmoitti uusien rajoituspäätösten julkistamisen jälkeen ottavansa koronapassin käyttöön.

Passi on käytössä heti tänään perjantaina 3. joulukuuta.

– Anniskelualueilla meillä on jo kolmessa edellisessä kotiottelussa ollut koronapassi käytössä, ja sen suhteen asiakkaat ovat toimineet erinomaisesti ja ymmärtäväisesti. Nykyinen päätös tuo tarkastuksen Lumon Areenan sisäänkäynneille, KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa sanoi seuran nettisivuilla julkaistussa uutisessa.

Koronapassi tarkastetaan yli 16-vuotiailta.

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä antoi viime viikon keskiviikkona 24.11. kulttuuritapahtumiin uuden suosituksen väliajoista, joissa voi syntyä ruuhkaisia tilanteita muun muassa väliaikatarjoilujen yhteydessä ilman maskia.

Suosituksen mukaan katsojien tulee viettää väliaika katsomotiloissa sellaisissa kulttuuritapahtumissa, joissa ei ole käytössä riittävän väljiä väliaikatiloja.

– Suositukset ja rajoitukset on nyt otettava tosissaan, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa totesi viime viikolla tiedotteessa.

Koronakoordinaatioryhmä kokoontui jälleen tämän viikon keskiviikkona.

Ryhmä täsmensi yleistä maskisuositusta siten, että myös yksityisten toimijoiden suositellaan edellyttävän maskin käyttöä niin työntekijöiltään kuin asiakkailtaan.

Tämä täsmennys koskee yleisötilaisuuksien lisäksi kauppoja, julkisia liikennevälineitä ja muita asiakastiloja.

Ravintolat

Viime viikon sunnuntaista eli 28.11. alkaen Kymenlaakson ravintoloissa on ollut voimassa rajoitus, jonka mukaan anniskeluravintolat voivat olla auki kello 5–18.

Ravintolat, joissa ei anniskella alkoholia, voivat puolestaan olla auki 5–01.

Rajoitukset eivät koske huoltoasemien ravintoloita eivätkä noutoruoan myyntiä.

Anniskelu on Kymenlaakson ravintoloissa sallittu kello 9–17. Aluehallintoviraston luvalla anniskelun voi aloittaa jo kello 7 majoituspalveluun liittyvän aamiaistarjoilun yhteydessä.

Ruokaravintoloissa on käytössä 75 prosenttia sisätilojen asiakaspaikoista ja anniskeluravintoloissa 50 prosenttia sisä- ja ulkotilojen asiakaspaikoista. Sisätiloissa asiakkaalla on oltava oma istumapaikka pöydän tai tason ääressä.

Kulttuuri- ja urheilutapahtumien tavoin rajoitukset eivät ole voimassa, jos ravintolat ovat ottaneet käyttöön koronapassin.

Koronapassillisen ravintolan ei tarvitse noudattaa alueelle asetettuja tavallista tiukempia rajoituksia aukiolo- ja anniskeluajoille, sallitulle asiakasmäärälle tai määräystä jokaisen asiakkaan istumapaikasta sisätiloissa.

Rajoitukset vaihtelevat maakunnittain. Rajoitukset ovat voimassa toistaiseksi, ja asiaa tarkastellaan viikoittain.

Maskisuositus on voimassa kaikissa julkisissa sisätiloissa.

Työelämä

Työnantajia on suositeltu tarjoamaan ja järjestämään etätyötä kaikissa niissä työtehtävissä, joissa se on mahdollista. Myös työhön liittyviä kokouksia suositellaan pidettäväksi aina, kun se on mahdollista.

Kymenlaaksossa työpaikoilla on vahva maskisuositus.

Kymenlaakson koronakoordinaatiotyöryhmä pohti asiaa kokouksessaan tämän viikon keskiviikkona. Ryhmä suosittelee kuntia ja kaupunkeja velvoittamaan maskin käyttöä työntekijöilleen kaikessa lähityössä.

Kauppa ja liike-elämä

Kaupoilla ja esimerkiksi messuilla ei ole tällä hetkellä erityisiä rajoituksia.

Tämän viikon keskiviikkona sosiaali- ja terveysministeriö eli STM suositteli, että messujen järjestämistä ja messutilojen käyttöä rajoitettaisiin tilanteissa, joissa ei voida taata erityisjärjestelyjä kontaktien välttämiseksi.

Vahva maskisuositus on voimassa kaikissa julkisissa sisätiloissa.

Liikenne

Vahva maskisuositus on kaikessa joukkoliikenteessä, eli esimerkiksi linja-autoissa ja junissa.

VR otti koronapassin käyttöön kaukojunien ravintolavaunuissa sunnuntaina 28.11. Passi tarkistetaan ravintolavaunun kassalla yli 16-vuotiailta asiakkailta. Junaan pääsee ilman koronapassia.

VR suosittelee kasvomaskin käyttöä kauko- ja lähiliikennejunissa.

Lentoliikenteessä Finnairilla on maskipakko. Maskin voi ottaa pois vain syömisen ja juomisen aikana rajalliseksi ajaksi.

Urheilu ja liikunta

Vahva maskisuositus on voimassa 12 vuotta täyttäneiden ryhmäharrastuksissa.

Maskia on Kymsoten suosituksen mukaan käytettävä liikuntaan tai urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävissä tiloissa, vähintään yleisissä tiloissa ja pukeutumistiloissa.

Urheilusuorituksen aikana maskia ei tarvitse käyttää.

STM suositteli keskiviikkona, että sisätilojen käyttöä aikuisten joukkueurheilussa, ryhmäliikunnassa ja kontaktilajeissa rajoitettaisiin.

Uskonnollisuus

STM:n keskiviikkoinen suositus sisätilojen käytön rajoittamisesta koskee myös hengellisiä kokoontumisia.

Kouvolan seurakuntayhtymä tiedotti torstaina, että Kouvolan seurakunnat rajoittavat yhteislaulutilaisuuksiensa osallistujamäärän perjantaista 3. joulukuuta alkaen puoleen tiloihin hyväksytystä enimmäisosallistujamäärästä. Rajoitus on voimassa, jos laulutilaisuuteen osallistuu yli 20 henkilöä.

Uudet rajoitukset vaikuttavat Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksien järjestelyihin.

Esimerkiksi Kouvolan keskuskirkkoon mahtuu rajoituksen jälkeen 400 henkilöä laulamaan kauneimpia joululauluja. Kirkon virallinen enimmäisosallistujamäärä on 800.

Yhteistyössä ravintolayrittäjien kanssa ravintolan tiloissa toteutettavissa Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksissa on käytössä koronapassi.

Aluehallintoviraston päättämät uudet rajoitukset eivät koske Kouvolan seurakuntien muuta toimintaa kuin yhteislaulutilaisuuksia.

– Nyt annettu Kymenlaaksoa koskeva päätös rajoituksista ei siis koske joulukirkkoja, jouluhartauksia, kirkollisia toimituksia tai muuta seurakunnan tavanomaista toimintaa. Rajoitukset eivät koske myöskään ulkotiloissa järjestettäviä tilaisuuksia, Mikkelin piispa Seppo Häkkinen totesi ohjekirjeessään.

Opiskelu ja kasvatus

Keskiviikkona kokoontunut Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä suosittelee maskin käyttöä oppilaitoksissa kuudennesta luokasta lähtien.

Tähän asti on ollut vahva maskinkäyttösuositus koulujen ja päiväkotien työntekijöille ja vieraileville aikuisille sekä toisen asteen opiskelijoille sisätiloissa.

Kouluissa on päiväkodeissa on suositeltu välttämään tämän vuoden loppuun asti yhteisiä sisätilaisuuksia, jossa ovat paikalla kaikki koulun tai päiväkodin oppilaat.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka