Jonot Kymsoten influenssarokotuksiin ovat lyhentyneet toisella rokotusviikolla – Vuoroaan odottavat pyritään saamaan sisätiloihin pakkaspäivinä

Viime viikolla Kymenlaaksossa annettiin yhteensä noin 10 000 influenssarokotusta. Kampanjaviikkojen jälkeen influenssarokotuksia voi saada muun muassa walk in -rokotuspäivänä tai terveysasemalta.

Jonot Kymsoten rokotuspisteillä ovat lyhentyneet toisella rokotusviikolla. Kuvituskuva. Liisa-Ilona Tanninen

Johanna Vehkaluoto, Krista Kierikka, Taimi Haimila

Kymsote aloitti viime viikon maanantaina maksuttomat kausi-influenssarokotukset. Jonot eri rokotuspisteillä venyivät ensimmäisellä rokotusviikolla jopa tuntien mittaisiksi.

Kymsoten rokotuskoordinaattori Jenni Jaatinen kertoo, että toisella viikolla rokotukset ovat sujuneet rauhallisemmassa tahdissa.

– Pitkät jonot eivät ole enää päivittäisiä ja jonotusajat ovat lyhyempiä ensimmäiseen rokotusviikkoon verrattuna. Rekrytoimme koko ajan lisää henkilökuntaa rokotuspisteille ja pyrimme kasvattamaan rokotuskapasiteettia nykyisestä.

Pakkaspäivinä ulkona jonottaminen ei tunnu mukavalta.

– Jonotus pyritään nyt järjestämään mahdollisuuksien mukaan turvallisesti sisätiloissa. Usein aamun ensimmäiset tunnit ovat rokotuspaikoilla kaikista vilkkaimpia, eli kannattaa miettiä mihin aikaan on lähdössä rokotettavaksi.

Jotkut ovat olleet huolissaan tiiviisti pitkissä jonoissa seisoneiden ihmisten koronaturvallisuudesta.

– Hoitajat muistuttavat asiakkaita maskien käytöstä, käsihygieniasta ja turvaväleistä. Hoitajat ohjailevat jonojen muodostumista. Tämä on asia, johon jokainen meistä pystyy vaikuttamaan omalla toiminnallaan, toteaa Jaatinen.

Influenssarokotuksia saa kampanjaviikkojen jälkeenkin

Viime viikolla Kymenlaaksossa annettiin yhteensä noin 10 000 influenssarokotusta.

– Se vastaa karkeasti kuudesosaa viime vuonna rokotteen saaneiden ihmisten lukumäärästä. Influenssarokotuksia jatketaan läpi talven myös varsinaisten tehostettujen rokotusviikkojen jälkeen.

Rokotuskampanja jatkuu 10. joulukuuta saakka. Sen jälkeen influenssarokotteen voi saada rokotuspisteiltä walk in -rokotuspäivänä ilman ajanvarausta, koronarokotuksen yhteydessä tai muun hoitajan vastaanoton yhteydessä terveysasemalta.

Ilmainen rokotus riskiryhmiin kuuluville

Maksuttoman influenssarokotuksen voivat saada henkilöt, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan.

Ryhmään kuuluvat muun muassa raskaana olevat naiset, kaikki yli 65-vuotiaat ja alle 7-vuotiaat sekä sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.

Myös varusmiespalveluksessa aloittavat saavat ilmaisen rokotteen.

Kouvolassa kolme rokotuspistettä, neljäs aukeaa ensi viikolla

Kymsote aloitti keskiviikkona influenssarokotusten jakamisen Kuusankosken entisellä terveysasemalla. Keltakankaan terveysasemalla ja Hansa-keskuksessa on jaettu rokotteita jo viime viikosta asti.

Rokotuspisteille voi hakeutua ilman ajanvarausta aakkosjärjestystä noudattaen. Maanantaisin rokotetaan henkilöitä, joiden sukunimi alkaa kirjaimilla A-I. Tiistaisin ovat vuorossa sukunimet J-L, keskiviikkoisin M-O ja torstaisin P-Ö. Perjantaina rokotukseen pääsee sukunimen alkukirjaimesta riippumatta.

Rokotuspisteet ovat avoinna maanantaista torstaihin kello 9–17 ja perjantaisin kello 9–15.

Kymsote avaa ensi viikolla rokotuspisteen kolmeksi päiväksi myös Elimäen terveysasemalle. Siellä rokotuksissa ei noudateta aakkosjärjestystä.

Elimäen terveysasemalla annetaan influenssarokotuksia 8.–10. joulukuuta. Rokotuksia jaetaan keskiviikkona ja torstaina kello 9–16. Perjantaina rokotuksia jaetaan kello 9–14.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka