Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Finnhems on kallistumassa Lappeenrannan kannalle lääkärikopterin tukikohta-asiassa

Finnhemsin mukaan tukikohta olisi nopeampi ja halvempi perustaa väliaikaisesti Lappeenrantaan Utin sijaan.

Suomen lääkärihelikopteritoiminnasta vastaava Finnhems oy on uusien selvitysten perusteella sitä mieltä, että Kaakkois-Suomen lääkärikopteritukikohta olisi nopeampi ja halvempi perustaa väliaikaisesti Lappeenrantaan Utin sijaan.

Tämä käy ilmi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) vastauksesta kansanedustaja Ville Kauniston (kok.) kirjalliseen kysymykseen, joka koski Kaakkois-Suomeen perustettavaa tukikohtaa.

Kouvolalainen Kaunisto kysyi vastuuministeri Kiurulta, miksei lääkärihelikopteritukikohdan sijoittaminen Uttiin etene, vaikka se on päätetty sijoituspaikaksi ja puolustusvoimien mukaan estettä kopteritukikohdalle ei ole.

Näin Kiuru vastasi Kaunistolle:

– Utin tukikohdan valmistelussa Finnhems oy on saanut uusia tietoja, jotka eivät olleet aiemmin erityisvastuualueen ensihoitokeskuksen tai ministeriön tiedossa. Alkuperäinen tukikohdalle suunniteltu tonttipaikka Utin lentoasema-alueella ei ole mahdollinen turvallisuuteen ja lähtöviiveisiin liittyvien syiden takia. Puolustushallinnon aiemmin esittämät selvitettävät asiat ovat ratkaistu.

– Paikalliset ja valtakunnalliset toimijat ovat etsineet yhdessä vaihtoehtoisia ratkaisuja Utin tukikohtaratkaisuksi, ja tilannetta on käsitelty myös erityisvastuualueen sairaanhoitopiirien kanssa.

– Finnhems oy on tehtyjen selvitysten perusteella arvioinut Utin uusien tukikohtavaihtoehtojen merkittävästi kasvattavan tukikohdan perustamisen kustannuksia. Lisäksi tukikohdan perustamiseen liittyvät lisätyöt johtaisivat Uttiin suunnitellun tukikohdan osalta viivästymiseen aiemmin ilmoitettuun aikatauluun verrattuna. Finnhems oy:n arvion mukaan Lappeenrantaan tukikohta olisi väliaikaisesti mahdollista perustaa aiemmin ilmoitetun aikataulun puitteissa ilman merkittäviä perustamiseen liittyviä lisäkustannuksia.

Kiuru muistuttaa lopuksi vastauksessaan, että selvitykset tukikohdan perustamiseen liittyen ovat vielä kesken.

– Ministeriö valvoo kokonaisratkaisun pikaista syntymistä ja Kaakkois-Suomen tukikohdan toteutusta.

Kaunisto: "Työ jatkuu"

Ville Kaunisto kommentoi Kiurun vastausta perjantaina tiedotteessa.

– Ministeri Kiuru kaartelee vastauksessaan paljastaen asian politisoituneen. Vastauksesta on huolestuttavalla tavalla luettavissa, että maamme hallitus ministeri Kiurun johdolla pyrkii väliaikaispäätöksen kautta siirtämään tukikohdan pysyvästi Lappeenrantaan.

– Utin esteeksi on keksitty syitä syiden perään siitä huolimatta, että haasteet on yksitellen ratkottu hyvässä yhteistyössä paikallisten toimijoiden kesken. Tällä poliittisella pelillä on saatu Lappeenranta vaikuttamaan yksinkertaisemmalta ratkaisulta. Loppujen lopuksi tämä on vain julmaa viivyttelyä ihmisten turvallisuuden kustannuksella.

– Tässä asiassa ei kuitenkaan luovuteta, vaan työ jatkuu, Kaunisto vakuuttaa.

Seinäjoen tukikohta etenee aikataulussa

Edellisen hallituksen reformiministerien ryhmä päätti joulukuussa 2018 kahdesta uudesta lääkärikopterin tukikohdasta Suomeen: toinen Pohjanmaalle ja toinen Kaakkois-Suomeen.

Ryhmä päätti, että Pohjanmaan kopteri sijoitetaan Seinäjoelle, ja Kaakkois-Suomen lääkärihelikopterin tukikohdaksi tulee Kouvolan Utti. Toinen vaihtoehto oli Lappeenranta.

Seinäjoen tukikohdan rakentaminen ja valmistelu on edennyt aikataulussa, ja toiminta alkaa siellä syksyllä 2022.

Utin tukikohdan rakentamisen aloittaminen on viivästynyt muun muassa siksi, että sosiaali- ja terveysministeriö on halunnut lisäselvityksiä tukikohdan toimintojen yhteensovittamisesta lentokentän muiden käyttäjien, kuten laskuvarjohyppääjien ja puolustusvoimien kanssa.

Kumpikin taho on toivottanut lääkärikopterin tervetulleeksi Uttiin ja vakuuttanut, ettei heidän toiminnastaan ole haittaa lääkärikopterille.

Viimeisimpänä käänteenä Kouvolan kaupunki on joutunut tekemään alueella arkeologisia tutkimuksia, kertoo Yle. Tavoitteena on selvittää, onko lääkärihelikopterille suunnitellulla tontilla sodanaikaisia rakenteita. Selvitykset valmistuvat joulukuussa.

Ylen haastatteleman Kouvolan kehitysjohtajan Petteri Portaankorvan mukaan pyyntö tuli ministeriöltä.