Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Litistä ja lajittele, niin estät jäteastian jouluähkyn – Kinkkurasvaa ei saa laittaa viemäriin eikä pilkottuja kuusia jäteastioihin, neuvoo Kymenlaakson Jäte

Kymenlaakson jäte kokosi joulun tärkeimmät lajitteluvinkit.

Kun litistät ja lajittelet, selviät joulun jätemäärästä helpomalla kuin vain sullomalla. Kymenlaakson jäte oy neuvoo tiedotteessa, että joulun tienoilla on erityisen tärkeää muistaa lajitteluvinkit, koska jätettä kertyy normaalia enemmän.

Pahvi- ja kartonkilaatikot, lahjapaperit ja muut jätteet kannattaa litistää, koska jäteastia täyttyy hitaammin. Jäteastian jouluähkyä ehkäisee myös lajittelu ja ekopisteiden hyödyntäminen.

Kinkkurasva kelpaa jähmettyneenä ja esimerkiksi paperiin imeytettynä biojätteeseen. Sitä ei saa laittaa viemäriin. Mikäli biojätteen keräystä tai kompostoria ei ole, valuta rasva vaikka muovirasiaan ja laita loppujätteeseen.

Biojätteen keräykseen lajitellusta kinkunrasvasta ja muusta biojätteestä tuotetaan ympäri vuoden biokaasua, jota käytetään myös liikennepolttoaineena. Myös valtakunnallinen Kinkkutemppu-kampanja kerää kinkunrasvaa hyödynnettäväksi liikennepolttoaineena.

Alumiinivuoat ja -foliot kuuluvat metallinkeräykseen.

Tuikkukynttilöiden ja ulkotulien alumiinikuoret viedään metallinkeräykseen.

Valosarjat ja joulukuuset jäteasemalle

Hautakynttilöiden metallikannet lajitellaan metallinkeräykseen, muovi- ja lasiosat loppujätteeseen, sillä lasi on kuumankestävää eikä kelpaa lasinkeräykseen.

Valosarjat ja led-kynttilät ovat sähkölaitteita, joita vastaanotetaan maksutta jäteasemilla.

Lahjapaperit ovat loppujätettä, eikä niitä laiteta paperinkeräykseen.

Joulukuusen voi hyödyntää polttopuuna tai viedä jäteasemalle, jossa se otetaan maksutta vastaan. Kuusia ei saa laittaa jäteastioihin, ei edes pilkottuna.

Jos jäteastiat neuvoista huolimatta alkavat täyttyä liikaa, kannattaa miettiä, voiko esimerkiksi kartonkilaatikoita tai lahjapapereita pitää varastossa muutaman päivän.

Joulunpyhien tienoilla jäteastian tyhjennyspäivä voi siirtyä päivän tai pari totutusta.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.