Käsin pestyt astiat eivät osoittautuneet yhtä puhtaiksi kuin astianpesukoneessa pestyt – Kouvolan terveysvalvonta tutki 13 majoituspaikan asiakaskäytössä olleet astiat

Majoitustilan siivouksen yhteydessä astioiden puhtaus tarkistetaan silmämääräisesti. Terveysvalvonta ohjeisti majoituksen tarjoajia kiinnittämään huomiota toimintatapoihinsa.

Kouvolan kaupungin terveysvalvonta tutki, kuinka puhtaita majoitustilojen asiakkaiden käytössä olevat astiat ovat. Kuvituskuva. Kai Skyttä

Annamari Haimi

Kouvolalaisten majoitushuoneistojen asiakaskäytössä olevat astiat ovat keskimäärin melko puhtaita. Kaupungin terveysvalvonta tutki syksyllä 13 kaupungin alueella olevan hotellin, vuokramökin tai muun majoitushuoneiston astioiden hygieniaa.

Tutkimuksen perusteella koneellisesti pestyt astiat osoittautuivat puhtaammiksi kuin käsitiskissä pestyt.

Astioiden määrä vaihteli

Majoitushuoneistoissa olevien astioiden määrä vaihteli paljon. Hotellihuoneissa oli pääasiassa vain juomalaseja, kun taas vuokramökeissä oli kaikki ruokailuun ja ruuanvalmistukseen tarvittavat astiat. Näytteitä otettiin juomalaseista, mukeista, lautasista ja ruokailuvälineistä.

13 majoituspaikasta otettiin yhteensä 65 näytettä. Näytteet olivat pintapuhtausnäytteitä, joista tutkittiin bakteerien kokonaismäärä.

Näytteistä 69 prosenttia (45 kappaletta) oli bakteriologiselta puhtaudeltaan hyviä, 26 prosenttia (17 kappaletta) tyydyttäviä ja 5 prosenttia (3 kappaletta) huonoja.

Käsin pestyistä huonoimmat tulokset

Astiat pestiin astianpesukoneessa kahdeksassa kohteessa. Astiat pestiin käsin viidessä kohteessa, jotka olivat pääasiassa mökkejä.

Kaikki huonot näytteet olivat käsin pestyistä astioista. Näissä kohteissa astiat olivat pääasiassa edellisen majoittujan pesemiä. Kohteista kerrottiin terveysvalvonnalle, että majoitustilan siivouksen yhteydessä astioiden puhtaus tarkistetaan silmämääräisesti ja tarvittaessa astioita pestään uudestaan.

Suurin osa tyydyttävistä näytteistä oli kohteista, joissa astiat pestiin astianpesukoneessa. Näiden osalta tutkimus ei löytänyt selkeää syytä siihen, miksi tulos jäi tyydyttäväksi.

Asiakkaiden vastuulle jätetty tiskaaminen näkyi tuloksissa

Majoittujien vastuulle jätetty astioiden pesu näkyy puhtaustason vaihtelevuudessa. Terveysvalvonta ohjeisti pesemään astiat koneellisesti, jos se vain on mahdollista tai ainakin tekemään ajoittain astioille koneellisen pesun.

Valvontaprojekti ohjeisti kohteita myös kiinnittämään huomiota omiin toimintatapoihinsa sekä majoittujille annettaviin ohjeistuksiin.

Kouvolan kaupungin ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelmaan kuuluva valvonta tehtiin elo-lokakuussa 2021. Näytteet otettiin pääasiassa terveysvalvonnan majoitushuoneistoihin tekemien säännöllisten valvontatarkastusten yhteydessä.

Näytteenotosta ei kerrottu kohteille etukäteen. Näytteet tutkittiin Kymen ympäristölaboratoriossa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka