Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kouvolan koronarokotuspisteessä on rokotettu nuorempia kuin rokotusjärjestys edellyttää – Rokotuskoordinaattori ei pidä "etuilua" suotavana

Kouvolan rokotuspisteellä on ajanvarauksettomia walk in -päiviä maanantaista perjantaihin.

Kymsote ei toistaiseksi tarjoa kolmatta koronarokotusannosta alle 50-vuotiaille, elleivät nämä kuulu riskiryhmiin tai työskentele sote-alalla.

Siitä huolimatta rokotteita on annettu myös nuoremmille erityisryhmiin kuulumattomille. Ainakin Kouvolassa Hansan rokotuspisteessä rokotteen on viime päivinä voinut saada jonottamalla ajanvarauksettomina walk in -päivinä. Tietoa rokotusmahdollisuudesta on levitetty muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Kymsoten rokotuskoordinaattori Mari Ollas ei pidä tällaista menettelyä suotavana.

– Järjestelmä on mahdollistanut etuilun niin, että rokotuspisteelle on tultu omasta mielestä parhaassa järjestyksessä. Ketään ei kuitenkaan ole käännytetty, koska on olemassa riski, että he eivät tulisi uudestaan rokotettaviksi.

– Vanhemman ikäryhmän toisesta rokotteesta on kulunut pidempi aika, jonka vuoksi toivomme, että nuoremmat odottaisivat omaa vuoroaan, Ollas sanoo.

Hänen mukaansa 40 vuotta täyttäneiden kolmannen rokotuksen ajanvaraus on tarkoitus avata vielä tammikuun aikana.

Ylimääräinen päivä lauantaina

Kouvolassa annetaan tällä hetkellä rokotuksia ilman ajanvarausta jokaisena arkipäivänä. Rokotuksia saa maanantaista torstaihin kello 9–16.30 ja perjantaisin kello 9–14. Lauantaina 8. tammikuuta on ylimääräinen rokotuspäivä, jolloin piste on avoinna kello 9–15.

60 vuotta täyttäneet ja riskiryhmiin kuuluvat voivat saada kolmannen rokotteen, kun toisesta rokotteesta on kulunut 3–4 kuukautta. 50 vuotta täyttäneet riskiryhmiin kuulumattomat voivat saada sen 4–6 kuukauden kuluttua.

Rokotuspisteellä on erilliset jonot ajan varanneille ja ilman ajanvarausta tuleville. Pisteelle tullaan kävelykatu Manskin puoleisesta sisäänkäynnistä.

Rokotteen voi valita

Kymsotella on käytössä kaksi rokotetta, Moderna Spikevax ja Pfizerin Comirnaty. Kullekin pisteelle on määritelty ensisijainen rokote. Kouvolassa se on Moderna, mutta halutessaan rokotettava saa valita Pfizerin rokotteen.

– Rokotussarjaa voidaan täydentää ja tehostaa myös eri valmisteella kuin mitä rokotettava on aikaisemmin saanut. Teho saattaa olla ristiinrokotettavassa rokotussarjassa jopa parempi kuin samalla rokotteella annetussa sarjassa, Ollas kertoo.

Hänen mukaansa jonot ovat viime päivinä olleet maltillisia Kouvolan pisteellä. Loppiaisena rokotukseen pääsi ilman jonotusta.

Koronarokotuksen ensimmäisen annoksen on Kymenlaaksossa saanut 87,9 prosenttia, toisen annoksen 85,2 prosenttia ja kolmannen annoksen 30,7 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä.