Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymsote toimittaa työterveyspalvelujen käyttöön vain yhtä rokotetta – "Meillä on vanhenemassa erä Moderna-rokotteita emmekä halua heittää niitä pois"

Kymsoten rokotuskoordinaattori Mari Ollas kertoo, että rokotussarjaa voidaan täydentää ja tehostaa myös eri rokotteella kuin mitä rokotettava on aikaisemmin saanut. Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikänen kertoo, että kun kolmantena annoksena työterveysasemilla annetaan puolikas annos Modernan rokotetta, tulee sivuvaikutuksiakin vähemmän.

Kymenlaaksossa yksityiset työterveyspalvelut aloittavat koronarokotukset tammikuun 10. päivänä. Kymsote toimittaa työterveyspalveluiden käyttöön vain Modernan Spikevax-koronarokotevalmisteita.

– Meillä on vanhenemassa erä Moderna-rokotteita emmekä halua heittää niitä pois. Modernan rokotevalmiste on helpompi jakaa ja käyttää. Kun käytössä on vain yksi valmiste, ei tule sekaannuksen vaaraa esimerkiksi annostelussa, sanoo infektioylilääkäri Risto Pietikäinen.

Kymsoten rokotuskoordinaattori Mari Ollas kertoo, että koronarokotussarjaa voidaan täydentää ja tehostaa myös eri rokotevalmisteella kuin mitä rokotettava on aikaisemmin saanut.

– Voidaan käyttää myös kolmea eri rokotevalmistetta. Teho saattaa ristiinrokotettavassa rokotussarjassa olla jopa parempi kuin samalla rokotteella annettu sarja. Alle 30-vuotiaille miehille ja pojille annetaan toistaiseksi ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-koronarokotetta, jota toimitetaan työterveydelle tähän käyttötarkoitukseen.

Puolikas annos Modernaa

Kolmantena annoksena työterveysasemilla annetaan puolikas annos eli 0,25 millilitraa Moderna-rokotevalmistetta.

– Poikkeuksena ovat voimakkaasti immuunipuutteiset, joille annetaan kokonainen annos.

Rokotteiden toimintaperiaate on samankaltainen ja niiden sivu- ja haittavaikutukset ovat samanlaisia. Pietikäisen mukaan Modernan rokote on Pfizerin Comirnatya tehokkaampi.

– Siksi rokotteista saattoi tulla useammin lieviä rokotusoireita, kuten kuumetta ja kipua olkavarressa. Ihmiset pelästyivät niitä aluksi. Nyt annos on puolitettu ja sivuvaikutuksia tulee vähemmän. Tutkimuksissa Modernan rokotteen on todettu olevan hieman tehokkaampi kuin Pfizerin, toteaa Pietikäinen.

Oireet alkavat yleensä parin päivän sisällä rokotuksesta ja menevät ohi muutamissa tunneissa tai vuorokausissa. Oireita voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeellä.

Nyt rokotetaan yli 50-vuotiaita

THL suosittelee, että kolmatta koronarokoteannosta tarjotaan kaikille 18 vuotta täyttäneille. Kymsotessa kolmosannoksia annetaan ikäryhmittäin porrastettuina.

– Kymenlaaksossa kolmanteen koronanarokotukseen ovat tällä hetkellä oikeutettuja 50 vuotta täyttäneet, lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat ja sote-henkilöstö, jotka ovat saaneet koronarokotuksen lyhyellä rokotusvälillä, kertoo Ollas.

40 vuotta täyttäneiden kolmannen rokotuksen ajanvaraus on tarkoitus avata vielä tammikuun aikana.

– Vanhemman ikäryhmän toisesta rokotteesta on kulunut pidempi aika, jonka vuoksi toivomme, että nuoremmat odottaisivat omaa vuoroaan, toteavat sekä Ollas että Pietikäinen.