"Jos kylistä loppuvat ihmiset, ei sinne riitä palokuntalaisiakaan" – Torstain vaalipaneelissa pohdittiin muun muassa pelastustoimen rahoitusta ja työvoimapulaa, katso tallenne täältä

Torstain vaalipaneelissa keskustelemassa olivat Tapio Karvonen (kok.), Markku Leinonen (sd.), Joni Mörk (ps.), Jorma Liukkonen (vas.), Juha Huhtala (liik.) ja Emilia Raiskio (lib.).

Kouvolan kaupunki ja Kouvolan Sanomat järjestivät torstaina viikon toisen aluevaalitilaisuuden.

Vaalipaneelissa keskustelivat kouvolalaiset aluevaaliehdokkaat Tapio Karvonen (kok.), Markku Leinonen (sd.), Joni Mörk (ps.), Jorma Liukkonen (vas.), Juha Huhtala (liik.) ja Emilia Raiskio (lib.).

Torstain vaalipaneelin aiheena oli sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden lisäksi palo- ja pelastustoimen muutokset.

Yksi pääteemoista oli palo- ja pelastustoimen rahoitus. Se on pienenemässä Kymenlaaksossa sote-uudistuksen jälkeen asteittain. Kokonaisuus on vielä auki, mutta on esitetty laskelmia, että rahoitus voisi vähentyä noin 2 miljoonaa euroa.

Ehdokkaat olivat voimakkaasti sitä mieltä, että rahoituksen olisi lähtökohtaisesti pysyttävä nykyisellä tasolla, eikä ihmisten turvallisuudesta tule säästää euroakaan.

– Rahoituslain sisältöön pitää pystyä vaikuttamaan, jotta palvelut saadaan turvattua Kymenlaaksossa. Valmistelijoiden on pidettävä huoli, että lain sisältöä muutetaan niin, että kahden miljoonan euron leikkaus perutaan, SDP:n Markku Leinonen sanoi.

Palo- ja pelastustoimen tuleva rahoitus perustuu suurimmalta osin hyvinvointialueen väestömäärään. Kokoomuksen Tapio Karvonen sanoi, että tämä on isoin haaste Kymenlaaksossa.

– Kymenlaakso on väestötappioaluetta, eikä meillä ole varaa menettää enää lisää väestöä.

"Synergiaetuja sote-palveluiden kanssa"

Moni löysi säästettävää mahdollisista synergiaeduista sote-palveluiden kanssa.

Perussuomalaisten Joni Mörk sanoi, että Miehikkälästä on hyviä kokemuksia monitoimiyksiköstä. Se yhdistää ensihoitajien ja palomies-sairaankuljettajien työpanoksen.

Markku Leinonen sanoi, että monitoimiyksiköillä tai muilla vastaavilla ei pysty paikkaamaan perusyksiköitä, vain vaan täydentämään niitä.

– Perusinfran on oltava lähellä ihmisiä.

Liike Nytin Juha Huhtala peräänkuulutti myös kansalaisten ensisammutustaitoja.

– En ole siirtämässä pelastuslaitosten tehtäviä asukkaille, mutta moni palo voidaan ehkäistä ensimmäisten minuuttien aikana.

"Palkankorotus ei ratkaisisi pelastajapulaa"

Arvioiden mukaan pelastustoimea uhkaa koko maassa henkilöstöpula. Sopimuspalokuntien väki ikääntyy, ja nuoria on aiempaa vaikeampaa houkutella toimintaan mukaan. Panelistien mielestä palkkaus ei ratkaise ongelmaa.

– En jaksa uskoa, että tällaisessa kutsumusammatissa muutaman kympin korotus kuussa lisäisi merkittävästi houkuttelevuutta, Huhtala sanoi.

Kymenlaaksossa on tällä hetkellä noin 30 sopimuspalokuntaa. Ehdokkaat olivat yhtä mieltä siitä, että palokuntatoimintaa tulisi kehittää niillä alueilla, jotka ovat elinvoimaisia.

– Jos kylistä loppuvat ihmiset, ei sinne riitä palokuntalaisiakaan, Joni Mörk tiivisti.

Liberaalipuolueen Emilia Raiskio sanoi, että väestörakenteen ongelma koskee monia muitakin toimialoja.

– Palkkaus ei lisää väestöä.

Joni Mörkin mielestä palokuntatoiminnan houkuttelevuutta pitäisi yrittää tuoda enemmän esille koulumaailmassa.

– Ne taidot, mitä siellä opitaan ovat, tärkeitä yhteiskunnassa muutenkin.

"Päiväkeskuspalveluja ei jää riittävästi Kouvolaan"

Myös vanhustenhoidon ongelmat Kymenlaaksossa puhuttivat torstaina. Kymsote pyrkii vähentämään kallista tehostettua palveluasumista ja lisäämään kotihoitoa.

Samaan aikaan Myllykosken ja Kuusankosken päiväkeskusten toiminta loppuu ensi keväänä. Valtaosa panelisteista oli sitä mieltä, että päiväkeskuspalveluja ei Kouvolassa ole jatkossa riittävästi.

Vasemmistoliiton Jorma Liukkosen mielestä kotiin vietävät palvelut ovat jo "tapissa".

– Minulla on kokemuksia omasta lähipiiristä. Kotiin tuodaan sairaalasänky ja nosturi, mutta silti lopulta hoitoa on saatava paikanpäällä. Vuosia kestänyt alibudjetointiketju vanhuspalveluissa kostautuu nyt.

Markku Leinosen mukaan omat ongelmansa kuvioon tuo kotihoitajien suuri vaihtuvuus ja kuormittuneisuus.

Juha Huhtalan mielestä Kymsote on tehnyt viime aikoina "epäinhimillisiä päätöksiä".

– Samalla kun kärkiviesti on, että panostetaan perusterveydenhuoltoon ja lähipalveluihin, niin näitä oksia sahataan. Palikat ovat menneet täysin väärään asentoon. Kaikkein eniten kannan huolta niistä hoitoa kaipaavista, jotka ovat kotona mutta eivät kotihoidon piirissä syystä tai toisesta.

Joni Mörkin mielestä vanhuspalveluissa ei voida mennä säästöt edellä.

– Tällä hetkellä Myllykosken palvelukeskuksen säilyttämistä puolustava adressi on kerännyt 400 nimeä. Ihmiset ovat huolissaan.

"Palveluiden laatu on sijaintia tärkeämpää"

Liberaalien Emilia Raiskion mielestä keskittäminen on hyvä tie, jos sillä taataan paras mahdollinen palvelu.

– Tärkeintä on laadukas palvelu, eivät seinät. Jos laadukasta palvelua ei pystytä antamaan kaikissa kylissä, niin silloin niitä pitää keskittää jotta palvelua saadaan.

Tapio Karvonen peräänkuulutti kuntien vastuuta.

– Kymsotelle on annettu kunnista rahaa sen verran mitä on, ja sillä Kymsote joutuu pärjäämään.

Hän esitti myös, että kolmas sektori voisi tulla avuksi vanhuspalveluissa.

– Nyt Kymsoten päiväkeskustoimintaa on vuokratiloissa. Kolmas sektori voisi ottaa koppia ja saada rahoitusapua eri lähteistä, kuten säätiöiltä, joita Kymsote ei voi suoraan käyttää.

Katso tallenne koko keskustelusta alta:

Ennen paneelia tilaisuuden avasi Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka, minkä jälkeen kaupungin hyvinvointipäällikkö Sanna-Riitta Junnonen kertoi, mistä aluevaaleissa on oikein kyse. Vaalipaneelin juonsi Kouvolan Sanomien uutistuottaja Aapo Mentula.

Keskiviikkona järjestetty ensimmäinen vaalipaneeli löytyy tallenteena täältä

Oikaisu: 14.1. kello 9.39 Kymenlaaksossa on noin 30 sopimuspalokuntaa, ei Kouvolassa, kuten jutussa aiemmin luki.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka