Avi sulkee Kymenlaakson lähes kaikki ryhmäliikunta- ja harrastustilat kahdeksi viikoksi torstaista alkaen – Katso listat suljettavista ja auki jäävistä paikoista

Lapset ja nuoret voivat harrastaa suljettavissa tiloissa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto sulkee tietyt Kymenlaakson ryhmäliikunta-, harrastus- ja virkistystilat tämän viikon torstaista alkaen kahden viikon ajaksi.

Syynä on heikentynyt koronatilanne Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella. Tilanne uhkaa nyt jo terveydenhuollon kantokykyä.

Avi arvioi tilojen sulkemisen välttämättömäksi toimenpiteeksi, jotta epidemian nopeaa leviämistä voidaan torjua. Lain mukaan sulkupäätös voidaan tehdä enintään kahden viikon ajaksi kerrallaan.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston tekemä sulkupäätös ulottuu kaikkiin tiloihin, jotka voidaan tartuntatautilain pykälän 58 g mukaan määrätä suljettavaksi, ja koskee tilojen hallinnasta vastaavia toimijoita liikunta-, urheilu-, huvi- tai virkistystoiminnan osalta.

Lasten harrastaminen jatkuu

Suljetuksi määrättyjä tiloja voivat kuitenkin käyttää ohjattuun harrastustoimintaan vuonna 2003 syntyneet ja sitä nuoremmat lapset ja nuoret. Toiminnassa tulee avin mukaan huomioida osallistujien terveysturvallisuus. Tiloja voi käyttää myös lakisääteisiin palveluihin, esimerkiksi lääkinnälliseen kuntoutukseen, koulujen liikuntaopetukseen ja koronarokotusten järjestämiseen. Myös aluevaalien äänestyksen järjestäminen on sallittua muuten suljetuissa tiloissa. Lisäksi tilojen sulkupäätökset eivät ulotu ammattiurheiluun eivätkä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan.

"Ymmärrämme rajoitusten aiheuttaman haitan"

– Sairaanhoitopiirin lausunnon perusteella epidemiatilanne ei anna mahdollisuutta jättää joitakin tiettyjä tiloja päätöksen ulkopuolelle, ylitarkastaja Oona Mölsä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo tiedotteessa.

Mölsän mukaan aluehallintoviraston on välttämätöntä tehdä ne sairaanhoitopiirin lausunnossa suositellut torjuntatoimet, joista avi voi lain puitteissa päättää.

– Ymmärrämme erittäin hyvin rajoitusten aiheuttaman haitan yrittäjille ja palvelujen käyttäjille ja toki toivomme, että epidemiatilanne helpottaisi mahdollisimman pian.

Osa jää auki

Avi on verkkosivullaan listannut paikkoja, joita torstainen sulkemispäätös ei koske. Niitä ovat esimerkiksi ratsastusmaneesit, keilahallit, sisägolfradat ja biljardisalit.

Aluehallintovirasto katsoo, että vaikka esimerkiksi ratsastus on liikuntaa ja ratsastusmaneesi liikuntaan tarkoitettu sisätila, ei ratsastusmaneesia voida pitää kuntosaleihin rinnastuvana muuna vastaavana sisäliikuntatilana tai muutoin laissa tarkoitettuna urheiluun tai liikuntaan käytettävänä sisätilana. Sama koskee muun muassa keilaukseen, jousiammuntaan tai biljardinpeluuseen käytettäviä sisätiloja.

Kokoontumisrajoitus jatkuu

Vastaava tilojen sulkupäätös on tällä hetkellä voimassa Etelä-Suomessa myös Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston toiminta-alueen viiden sairaanhoitopiirin, Etelä-Karjalan, Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen, epidemiatilanteet eroavat toisistaan, minkä vuoksi myös voimassa olevat rajoitukset ovat keskenään erilaisia.

Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella voimassa on kokoontumisrajoitus, jonka mukaan sisätiloissa voi järjestää korkeintaan 10 henkilön ja ulkotiloissa korkeintaan 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Päätös on voimassa tammikuun viimeiseen päivään asti.

Torstaina voimaan tulee lisäksi liikunta-, harrastus- ja virkistystilojen sulkupäätös helmikuun 2. päivään saakka.

Lisäksi voimassa on tilojen terveysturvallista käyttöä koskeva päätös, joka velvoittaa lähikontaktien aiheuttaman tartuntariskin ehkäisemiseen. Päätös on voimassa 27. tammikuuta asti.

Uutiseen lisätty lista sekä tekstiin kohta paikoista, joita torstaina voimaan astuva sulkemispäätös ei koske kello 14.24. Muutettu otsikon virheellinen muoto "sulkee kaikki" muotoon "lähes kaikki".

Nämä tilat suljetaan torstaina

Sisätilat, joita käytetään joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan.

Kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat.

Yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden, kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat.

Tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat.

Huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat.

Sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat.

Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Lähde: Avi

Näitä tiloja ei suljeta

Esimerkkejä liikunta- ja harrastustiloista, joita sulkemispäätös ei koske:

Ratsastusmaneesit

Ammuntaan ja jousiammuntaan tarkoitetut tilat

Keilahallit

Sisägolfradat ja golfsimulaattorit

Biljardisalit

Karting-autoiluhallit

Agilityhallit

Pakohuonepelit

Skeittihallit

Lähde: Avi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka