Rokottamaton ei säästy koronatartunnalta enää ehkä kuukauttakaan, hallintoylilääkäri Kari Kristeri arvioi –  Kouvolassa keskiviikkona 46 uutta koronavirustartuntaa

Kymenlaaksossa ei osata sanoa, ovatko tartuntamäärät kasvamaan vai laskemaan päin.

Kouvolassa on todettu keskiviikkona 46 uutta koronavirustartuntaa. Tieto käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tilastosta. Kouvolassa on todettu nyt yhteensä 3 531 koronavirustartuntaa.

Iitissä uusia tartuntoja on todettu 14. Siellä tartuntoja on nyt yhteensä 187.

Kymenlaaksossa on todettu 312 uutta koronavirustartuntaa keskiviikkona. Asiasta kertoo sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Kymsote.

Sairaalahoidossa Kymenlaaksossa on 20 koronaviruspotilasta. Heitä hoidetaan sekä Kymenlaakson keskussairaalassa että Pohjois-Kymen sairaalassa.

Keskussairaalassa avattiin tiistaina osasto koronapotilaiden erikoissairaanhoidon vuodeosastoksi. Osasto toimii normaalitilanteessa ortopedisten potilaiden vuodeosastona.

Vaikea koronatilanne kuormittaa koko terveydenhuoltoa Kymenlaaksossa. Samanaikaisesti myös sote-alan henkilöstöä on paljon sairastuneina. Positiivisen koronatestinäytteen saaneista 10 prosenttia on sote-työntekijöitä, Kymsote kertoo tiedotteessaan.

Koronatartuntojen todellinen määrä on mysteeri

Kymsoten hallintoylilääkäri Kari Kristeri sanoo Kouvolan Sanomille, että juuri nyt Kymenlaaksossa ei osata sanoa, ovatko tartuntamäärät kasvamaan vai laskemaan päin. Tilanne on ollut pitkään tasainen, noin 200 uutta todettua tartuntaa päivässä.

Kymsoten tiedotteen mukaan koronatartuntojen määrät ja ilmaantuvuusluvut eivät ole enää vertailukelpoisia aiempiin lukuihin, koska terveydenhuollon koronatestiin ei enää ohjata hakeutumaan lievissä oireissa ja koronavirusta on myös oireettomilla.

Toisin sanoen koronatartuntoja on alueella todennäköisesti paljon enemmän kuin todennettuja tartuntoja.

Kristeri kannustaa kouvolalaisia hakemaan rokotuksia. Ajanvarauksettomia rokotuksia saa Kouvolassa Hansa-keskuksessa.

– Rokottamattomalle Kymenlaaksossa on tähän saakka pahin mahdollisuus saada koronatartunta. Jos tartunnalta on tähän saakka välttynyt, on epätodennäköistä, että seuraavan kuukauden aikana välttyisi. Rokottamattomana en uskaltaisi nyt liikuskella missään.

Kristeri muistuttaa, että 2–3 kertaa rokotetuilla tauti on pääsääntöisesti lievä. He toki voivat tartuttaa viruksen rokottamattomiin, joka on riski niin yksilön kuin terveydenhuollon kantokyvynkin kannalta.

Rokottamattomat päätyvät THL:n tilastojen mukaan sairaalaan koronaviruksen takia huomattavasti rokotettuja todennäköisemmin. Rokottamattomista noin 60 koronatartunnan saanutta jokaista sataatuhatta asukasta kohden päätyy sairaalahoitoon kuukaudessa.

Täyden rokotussuojan saaneista noin viisi koronatartunnan saanutta jokaista sataatuhatta henkilöä kohden on päätynyt kuukaudessa sairaalahoitoon. Osittaisen rokotussuojan saaneista noin 15 sadastatuhannesta on päätynyt kuukauden aikana sairaalahoitoon.

THL on raportoinut Suomesta keskiviikkona lähes 8 400 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viime viikon aikana on raportoitu noin 113 000 tartuntaa, mikä on melkein 47 000 enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.

Kahden viime viikon aikana raportoitujen tapausten ilmaantuvuusluku on noin 2 000 sataatuhatta asukasta kohti. Aiemmalla kahden viikon jaksolla luku oli noin 1 200.

Kaikkiaan Suomessa on todettu koronavirusepidemian aikana melkein 408 000 tautitapausta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka