Kouvolassa äänestettiin ennakkoon Suomen keskiarvoa vilkkaammin

Aluevaalipäivänä sunnuntaina koronan takia eristyksessä oleva voi äänestää äänestyspaikan pihalla omassa autossaan.

Aluevaalien ennakkoäänestysaktiivisuus oli Kouvolassa koko maan keskiarvoon verrattuna vilkkaampaa. Lähes 28 prosenttia kouvolalaisista antoi äänensä ennakkoon. Koko Suomen ennakkoäänestysprosentti oli 26,4. Ennakkoäänestys päättyi tiistaina.

Kymenlaaksossa Kouvolaa korkeammaksi ennakkoäänestysprosentti nousi vain Miehikkälässä, missä äänesti 30 prosenttia ja Virolahdella, jonka äänestysaktiivisuus oli 28,5 prosenttia.

Aluevaalien varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntaina. Vaalipäivänä kukin äänioikeutettu saa äänestää vain omassa äänestyspaikassaan. Vaalipäivän äänestyspaikka mainitaan äänioikeutetun postitse saamassa äänioikeusilmoituksessa.

Vaalihuoneistot avautuvat vaalipäivänä aamuyhdeksältä ja äänestys jatkuu kello kahdeksaan illalla. Jos äänestyspaikalla on jonoa kello 20, saavat kaikki siihen mennessä paikalle saapuneet äänestää rauhassa ennen vaalihuoneiston kiinni menoa.

Eristyksessäkin voi äänestää

Karanteeniin tai eristykseen tartuntatautilääkärin päätöksellä määrätyn henkilön on noudatettava tartuntatautilääkärin antamaa ohjeistusta. Tartuntatautilääkärin päätöksellä eristyksessä oleva voi tulla äänestyspaikan pihalle, mutta hänen ei saa mennä sisälle äänestyspaikkaan.

Eristyksessä olevan on äänestettävä joko omasta autostaan poistumatta tai usean metrin päässä muista ihmisistä pysytellen. Eristyksessä oleva ei siis voi odottaa vuoroaan jonossa.

Jos äänestäjä, joka ei voi tulla sisään äänestyspaikkaan, haluaa äänestää vaalipäivänä, hänen on soitettava joko vaalilautakunnan tai keskusvaalilautakunnan numeroon, jotta vaalilautakunta pystyisi järjestämään hänelle mahdollisuuden äänestää ulkona äänestyspaikan pihalla.

Aluevaaleissa valitaan uusien hyvinvointialueiden valtuustot. Vaaleissa äänestetään siitä, ketkä pääsevät päättämään ensi vuoden alusta alkaen sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen järjestämisestä.

Kouvolan vaalipäivän äänestyspaikat

Kouvolan pääkirjasto, Kouvolan yhteislyseo, Eskolanmäen koulu, Vahteron koulu, Sarkolan koulu, Lehdokin nuorisotalo, Kymintehtaan koulu, Kuusankoskitalo, Mäkikylän palvelukeskus, Tähteenkadun koulu, Hirvelän koulu, Anjalatalo, Anjalankosken entinen lukio, Saviniemen koulu, Viialan koulu, Sippolan koulu, Kääpälän koulu, Jokelan koulu, Utin koulu, Valkealan entinen lukio, Elimäen entinen kunnanvirasto, Korian monitoimitalo, Jaalan kirjasto.

Äänestyspaikat ovat avoinna vaalipäivänä sunnuntaina 23.1. kello 9–20.

Ohjeet koronaturvalliseen äänestämiseen

Äänestyspaikalla säilytetään riittävä etäisyys muihin ihmisiin ja huolehditaan käsien puhtaudesta.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan vahvasti.

Oman kynän mukaan ottamista suositellaan.

Käännä henkilöllisyystodistus vaalitoimitsijaan päin, kun todistat henkilöllisyytesi, jotta hänen ei tarvitse koskea siihen.

Mainos: Kouvolan Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka