Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oireeton lapsi voi nyt mennä Kouvolassa kouluun tai hoitoon, vaikka kotona olisi koronaa – Kymsote päivitti uudet koronaohjeet perheille

Tartuntaketjuja ja altistuneita ei enää pääsääntöisesti jäljitetä, pois lukien tartunnat, joihin liittyy sote-työntekijöitä, hoivakoteja tai muita erityisiä riskejä.

Kymsote on päivittänyt koronaan liittyviä ohjeita keskiviikkona Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmän kokouksessa. Tuoreimmat ohjeet muuttavat koronatoimia etenkin kouluissa ja päiväkodeissa.

– Koronavirustilanteessa ollaan nyt siirtymävaiheessa. Koronasta on tulossa yleisesti sairastettava tauti, jonka suurin osa sairastaa oireettomana tai lievänä, kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Tauriainen sanoo kaupungin tiedotteessa.

Oirevointiseurantaan ohjeistaminen lopetetaan Kouvolan kouluissa ja päiväkodeissa. Jos työntekijä tai lapsi sairastuu, vain hän jää kotiin.

Perheet voivat olla oma-aloitteisesti yhteydessä henkilöihin, joiden kanssa esimerkiksi lapsi on leikkinyt vapaa-ajalla, mutta koulut ja päiväkodit eivät enää ohjeista oirevointiseurantaa kokonaisille luokille ja ryhmille.

Kymsote ei myöskään enää ota yhteyttä puhelimitse tartunnan saaneisiin tai altistuneisiin. Virallisessa testissä positiivisen tuloksen saaneet saavat tekstiviestin, jossa on toimintaohjeet.

Tartuntaketjuja ja altistuneita ei enää pääsääntöisesti jäljitetä, pois lukien tartunnat, joihin liittyy sote-työntekijöitä, hoivakoteja tai muita erityisiä riskejä.

Huomattava muutos aiempaan on, että lapsi ja opiskelija voi tulla kouluun tai päiväkotiin, vaikka kotona on koronaan sairastunut, mikäli lapsi tai nuori itse on oireeton. Omaehtoisesta viiden päivän karanteenista siis luovutaan.

Harrastuksista suositellaan olemaan pois viiden vuorokauden ajan sairastuneen oireiden alkamisesta. Harrastuksiin voi palata viiden vuorokauden jälkeen, jos on oireeton.

Kymsoten uuden koronaohjeet perheille:

1. Jos on koronavirukseen sopivia oireita, tulee jäädä kotiin. Töihin, kouluun tai päiväkotiin ei pidä mennä.

2. Jos saat koronan kotitestistä tai virallisesta koronatestistä positiivisen tuloksen, vältä kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Jos näistä kaksi viimeistä päivää ovat oireettomia, voit mennä töihin, päiväkotiin tai kouluun. Jos sinulla on vaillinainen rokotussuoja (alle kaksi rokotusta), suositellaan pysymään kotona vähintään seitsemän vuorokauden ajan, joista kaksi viimeistä päivää oireettomia. Lapsen tai opiskelijan sairastuessa koronaan hän sairastaa kotona kuten muissakin taudeissa ja palaa kouluun tervehdyttyään. Tänä aikana ei järjestetä etäopetusta.

3. Jos perheenjäsen sairastuu koronaan, vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Voit kuitenkin mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin, jos olet oireeton. Käytä huolellisesti maskia ja vältä erityisesti maskittomia kontakteja. Lapsi tai opiskelija voi tulla kouluun tai päiväkotiin, vaikka kotona on koronaan sairastunut, mikäli lapsi/nuori itse on oireeton. Kasvomaskin käyttöä suositellaan vahvasti 3. luokasta alkaen ja kaikille aikuisille työpaikoilla, kaupungin henkilöstölle se on pakollista. Harrastuksista suositellaan olemaan pois 5 päivää. Harrastuksiin voi palata, mikäli lapsi/nuori on oireeton.

Yleisiä koronaan liittyviä ohjeita kouluissa ja päiväkodeissa:

1. Koko koulun tai päiväkodin yhteisiä tilaisuuksia tai tilaisuuksia, joissa samassa sisätilassa on eri koulujen tai päiväkotien väkeä yhtä aikaa, suositellaan vältettäväksi helmikuun loppuun saakka. Siitä eteenpäin niitä voi alustavasti suunnitella.

2. Luokkaretkiä ja -matkoja voi toteuttaa harkiten.

3. Jos perhepäivähoitajan perheessä on koronaan sairastunut, lapsia ei voi ottaa hoitoon samoihin tiloihin, jossa sairastunut liikkuu. Jos hoitajalla on sellaiset tilat, joissa lapset ovat täysin erillään sairastuneesta (esimerkiksi eri kerros tai rakennus), voi lapsia ottaa hoitoon. Perhepäivähoitaja voi olla lasten kanssa maskia käyttäen, jos hänellä itsellään ei ole oireita. Jos perhepäivähoitaja itse sairastuu, lasten hoito järjestetään varahoitopaikassa.

4. Maskin käyttövelvoite on edelleen voimassa toistaiseksi. Kaupungin työntekijöiden tulee käyttää kirurgista maskia kaikessa lähityössä. FFP-maskia saa käyttää myös halutessaan, mutta siihen ei ole velvoitetta. Kouluissa ja päiväkodeissa vieraileville aikuisille ja oppilaille aina 3. luokasta alkaen suositellaan vahvasti maskin käyttöä. 1–2. luokkalaiset ja eskaritkin halutessaan voivat harjoitella maskin käyttöä.

5. Koululiikuntaa voi jatkaa kaupungin liikuntatiloissa kaikilla asteilla. Myös päiväkodit voivat käyttää kaupungin sisäliikuntatiloja edelleen. Kahden viikon sulku liikuntatiloihin ei koske koulujen ja päiväkotien liikuntaa. Luistinratojen pukukopit ovat auki.

6. Vanhojen tansseja voi valmistella ja harjoitella suunnitelmien mukaan. Harjoittelussa on käytettävä maskeja, ja parinvaihtoa ei suositella. Yleisön ottaminen tansseihin riippuu siitä, mitkä ovat silloin voimassa olevat aluehallintoviraston päätökset yleisötilaisuuksien rajoituksista.