Saappaat jalassa: Juha Ojaharju pilkkii madetta vain isoista rei'istä – Ryöstöpilkin sijaan madetta houkutellaan nykyisin jigeillä tai jättimorreilla.

Kalatalousasiantuntija Juha Ojaharjun mukaan madekausi on parhaimmillaan tammi-helmikuun aikana.

Juha Ojaharju mateen pyyntiin tehty pilkkivapa on tehty lattialistasta. Kairan kanssa hän on tarkempi. Saappaat jalassa -podcastin haastattelussa hän muistelee, miten kaksi madetta jäi ottamatta, kun kairausreikä oli liian pieni.

– Nyrkkisääntö on, että kilo madetta per tuuma reikää. En ole enää uskaltanut tehdä kahdeksaa tuumaa pienempiä reikiä, Suomen Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön kalatalousasiantuntija Ojaharju kertoo.

Suomen ennätyskalarekisteri uusittiin vuosituhannen vaihteessa, ja rekisterin ennätysmade on nykyisin 8,04 kiloa. Suomesta on kuitenkin saatu perimätiedon mukaan paljon suurempia mateita. Oulun Pyhäjärvestä saatiin vuonna 1910 peräti 15,5 kiloa painanut made.

Spotify-palvelusta jakso kuuluu tästä linkistä.

Madetta matalasta

Mateen paras pyyntikausi ajoittuu perinteisesti sydäntalveen. Etelä-Suomessa kutu voi alkaa tammikuussa, kun pohjoisempana kutu on parhaimmillaan vasta helmikuun lopulla tai jopa maaliskuun alussa.

Made on kylmän veden ystävä, joka viihtyy avovesikauden järvien ja merialueiden pohjassa. Syksyllä kala aktivoituu. Sitä voi pyytää jo sulan veden aikaan, mutta sydäntalvella tapahtuva kutu tuo rantamataliin parvia, joita pilkkijät onkivat 1–3 metrin syvyydestä.

Ojaharju muistuttaa, että madetta ei saa enää ryöstöpilkkiä. Tähän käytettiin ennen madeharaa ja ryöstöpilkkiä, joilla kutumateita houkuteltiin kutemispuuhiin. Made saattoi jäädä tällaisiin pyydyksiin mistä tahansa ruumiinosasta.

Nykyisin madetta pilkitään jigeillä tai isoilla morreilla. Koukun varteen tai vieheen varteen liitettyyn stingeriin asetetaan houkuttimeksi kalanpaloja tai vaikkapa katkarapuja.

Kaikuluotain apuna

Saappaat jalassa -podcastissä Ojaharju kuvailee oman pilkkimistekniikkansa ja parhaaksi koetut mateen pilkintäpaikat. Yleensä kutupuuhien yhteydessä matalaan tulleen mateet löytyvät vedenalaisten kakkujen seutuvilta.

Mateen iskupaikkoja haetaan jäällä aktiivisesti poraten. Ojaharju tekee illan aikana useita kymmeniä reikiä. Ojaharju ei käy kairaukseen akkuporakoneita. Hän pyörittää kairaansa omin käsin.

– Siinä ei ainakaan akku lopu kesken. Jos loppuu, niin hengähdän pari minuuttia ja taas on akussa virtaa.

Hän käyttää apunaan myös kaikuluotainta, jonka kuvaruudussa made näyttää siltä kuin vedenpohja nousisi äkisti ylöspäin.

Made aktivoituu hämärässä

Ojaharjun kokemuksen mukaan paras aika mateen pilkintää on iltahämärä. Made on aktiivinen iltayhdeksään saakka. Uudelleen se virkistyy puolen yön jälkeen.

– En ole ikinä jäänyt testaamaan, onko näin. Voisi olla aika synkkää tulla sieltä aamukolmelta, jos aktiivisuutta ei ole ollutkaan.

Aikaisemmin madetta pilkittiin juuri kudun aikaan ryöstöpilkillä ja madeharalla. Nykyisin pilkintä on tuloksellisinta juuri ennen ja jälkeen kudun. Kutupuuhissa oleva made on harvoin syömätuulella. Sillä on muut asiat mielessä.

Seuraava Saappaat jalassa -podcast ilmestyy kahden viikon päästä 3. helmikuuta, jolloin löytöretkeilijä Pata Degerman puhuu talvivaelluksesta ja tutkimusretkistään. Saappaat jalassa -podcastiä voi kuunnella muun muassa Soundcloud- tai Spotify-palveluissa.

Kaikki jo ilmestyneet 55 jaksoa ovat vapaasti kuunneltavissa. Löydät ne osoitteesta https://www.kouvolansanomat.fi/aihe/Saappaat_jalassa.

Etusivulla nyt