Kouvolassa torstaina 113 uutta koronavirustartuntaa, Kymenlaakson toimitilojen sulkupäätös astui voimaan – STM: Rajoitusten purkaminen ja koronapassin käyttöönotto voitaisiin ehkä aloittaa helmikuun puolivälin jälkeen

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan koronaviruksen tartunnoissa on ollut havaittavissa jonkinlaista tasaantumista Suomessa viime viikkoina.

Kouvolassa on todettu torstaina 113 uutta koronavirustartuntaa. Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tilastosta. Kouvolassa on nyt todettu yhteensä 3 644 koronavirustartuntaa epidemian aikana.

Kymenlaaksossa uusia tartuntoja on todettu 196. Sairaalahoidossa on 22 koronaviruspotilasta. Määrä on noussut keskiviikosta kahdella. Asiasta kertoo sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Kymsote.

Iitissä uusia tartuntoja on neljä. Siellä on todettu nyt yhteensä 191 koronavirustartuntaa.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston avin määräys sulkea tietyt liikunta- virkistys- ja harrastustilat kahdeksi viikoksi astui voimaan tänään. Päätös perustuu tartuntatautilain pykälään 58g. Lisäksi Kymenlaaksossa on voimassa tiukat kokoontumisrajoitukset.

Kolmannen piikin saanut liki puolet aikuisista

Kymenlaaksolaisia kehotetaan edelleen hakeutumaan koronarokotuksiin. Ne antavat suojaa koronavirustaudin vakavilta tautimuodoilta.

Ensimmäisen koronarokotuksen on saanut 88,2 prosenttia, kakkosrokotuksen 85,7 prosenttia ja kolmannen rokoteannoksen 43,5 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä kymenlaaksolaisista.

Koko Suomessa kolmannen koronarokotteen on saanut nyt liki 45 prosenttia Suomen 18 vuotta täyttäneestä väestöstä.

Epidemia tasaantunut hieman

Viime viikkoina koronaviruksen tartunnoissa on ollut havaittavissa jonkinlaista tasaantumista Suomessa, sosiaali- ja terveysministeriön STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki sanoi.

Hän kertoi pandemian tilanteesta koronatilannekatsauksessa torstaina.

Koronaviruksen ilmaantuvuus on Suomessa yli 2 000 tartuntaa sataatuhatta ihmistä kohden kahdessa viikossa.

THL:n ja STM:n mukaan koronan herkästi tarttuva omikronmuunnos on syrjäyttänyt koronan aiemmat variantit Suomessa suurelta osin.

– Rokotukset suojaavat yhä erinomaisesti vakavalta koronataudilta, mutta huonosti koronan omikronmuunnoksen tartunnalta, THL:n ylilääkäri Otto Helve kertoi.

STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen puolestaan kertoi, että rokotustahti on kiristynyt Suomessa uudenvuoden jälkeen.

– Nyt rokotuksissa on yli puolen miljoonan annoksen viikkovauhti. Siitä huolimatta menee viikkoja, että kolmannen rokoteannoksen osalta päästään 80 prosentin kattavuuteen 18 vuotta täyttäneen väestön osalta.

Testauksen ja jäljityksen päivitys meneillään

Omikronmuunnoksen osalta viranomaisilla on Helven mukaan Suomessakin näkemys, että sen taudinkuva on lievempi kuin aiempien varianttien osalta.

Asiantuntijat myönsivät torstain tilannekatsauksessa, että etenkään suuremmissa kaupungeissa testauksissa löydetty koronatartuntojen määrä ei enää kuvaa todellista tartuntamäärää.

Todellinen tartuntamäärä on selvästi suurempi kuin todettujen tartuntojen määrä. Tämä johtuu muun muassa siitä, että osa kotitesteillä havaituista tartunnoista ei tule terveysviranomaisten tietoon.

Myös ikäluokkakohtainen koronatartuntaseuranta on asiantuntijoiden mukaan hankalaa, koska osa tartunnan saaneista ei enää hakeudu viralliseen testaukseen.

Testaus- ja jäljitysstrategian päivitystyö on käynnistetty. Virallisesti koronatesteistä 32 prosenttia on positiivisia.

Pandemiahuippu eri aikaan eri osissa maata?

Pandemian huippu saattaa terveysviranomaisten mukaan tulla eri osissa maata eri aikaan.

– Jos epidemiatilanne sallii, rajoitusten asteittainen purkaminen ja koronapassin uudelleen käyttöönotto voitaisiin aloittaa helmikuun puolivälin jälkeen, STM:n strategiajohtaja Pasi Pohjola sanoi.

Pohjolan mukaan resurssit eivät riitä testaamaan kaikkia oireisia mahdollisesti koronatartunnan saaneita.

Suomessa on raportoitu 8 368 uutta koronavirustartuntaa. Viikon aikana tartuntoja on todettu noin 55 500. Osa kotitesteissä löytyvistä tartunnoista jää puuttumaan virallisista luvuista.

Sairaalahoidossa on nyt koronan takia Suomessa 299 ihmistä, tehohoidossa on puolestaan 61 ihmistä. Noin viidesosa tällä hetkellä sairaalahoidossa olevista on hoidossa muusta syystä kuin koronatartunnan vuoksi.

Koronaan liittyvistä syistä on kuollut Suomessa tähän mennessä yhteensä 1 762 ihmistä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka