Oikeus rajasi UPM Kymin lämmöntuotannon ja vedenkäsittelyn vajaat 20 työntekijää lakon ulkopuolelle – Pääluottamusmies hämmästyi päätöksestä: "Mielestäni on aika käsittämätöntä, että näin on edes tapahtunut"

Työnantajan hakema turvaamistoimi hyväksyttiin. UPM Kymin sellutehtaan johtajan mukaan työntekijät saattavat palata töihin ensi viikon puolivälissä.

Paperiliiton on lopetettava lakko UPM Kymin lämmöntuotannossa ja vedenkäsittelyssä. Näin päätti Helsingin käräjäoikeus perjantaina. Päätös koskee vastaavia toimintoja myös viidellä muulla paikkakunnalla.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että UPM Kymin biovoimalaitoksen Kymin Voiman 10 työntekijän ja vedenkäsittelyssä työskentelevien 7 työntekijän on palattava töihin.

"Mielestäni on aika käsittämätöntä"

UPM Kymin sellutehtaan pääluottamusmies Hannu Mentula sanoo olevansa hyvin hämmästynyt oikeuden päätöksestä. Hänen mukaansa Paperiliitto on ilmoittanut, että työntekijät noudattavat oikeuden päätöstä. Hän sanoo, että työntekijät menevät töihin työnantajan yksipuolisin ehdoin.

– Jos olisimme menneet vanhalla työehtosopimuksella, UPM:n ei olisi tarvinnut lähteä hakemaan koko oikeuden päätöstä. Mielestäni on aika käsittämätöntä, että näin on edes tapahtunut.

Mentulan mukaan ammattiosasto käy työnantajan edustajien kanssa läpi, miten työhön paluu hoidetaan.

Työt voivat jatkua ensi viikolla

UPM Kymin sellutehtaan johtaja Jyri Kylmälä sanoo, että työntekijöiden palaaminen edellyttää vielä Paperiliiton linjausta asiasta.

– Töihin voi palata niin pian kuin mahdollista, mutta ensi viikon puoliväli on realismia.

Kylmälän mukaan oikeuden päätös on tärkeä UPM:lle, sillä tehtaan lämmityksessä päästään normaalitilanteeseen. Hän sanoo, että päätöksellä mahdollistetaan normaalisti lakon ulkopuolelle rajattavat työt.

– Kouvolan kaupungin kannaltakin tämä on tärkeä päätös, koska Kymin Voiman voimalaitos on ainoa kaukolämmön tuottaja normaalitilanteessa.

Kahden miljoonan euron sakkouhka

Helsingin käräjäoikeus rajasi perjantaina antamallaan päätöksellä UPM:n tehdaspaikkakuntien lämmöntuotannon ja vedenkäsittelyn Paperiliiton lakon ulkopuolelle.

UPM haki turvaamistoimea tehdaspaikkakuntien lämmöntuotannon ja vedenkäsittelyn turvaamiseksi lakon aikana. Käräjäoikeus hyväksyi päätöksellään työnantajan vaatimuksen.

Oikeuden päätöksen mukaan Paperiliiton tulee kahden miljoonan euron sakon uhalla lopettaa sellaiset työtaistelutoimet UPM:n tehtailla, jotka vaarantavat yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiset toiminnot.

Päätös koskee kuutta paikkakuntaa

Turvaamistoimi koskee UPM:n ja sen tytäryhtiöiden voimalaitoksia ja vedenkäsittelyä Jämsänkoskella, Lappeenrannassa, Kouvolassa, Raumalla ja Valkeakoskella sekä vedenkäsittelyä Pietarsaaressa.

– Tämä oli tärkeä päätös. Lakko-oikeus on Suomessa laaja, mutta lakossakin on toimittava vastuullisesti ja yhteiskunnan etua ajatellen. Tavoitteemme on, että Paperiliiton lakosta ei aiheutuisi haittaa sivullisille, sidosryhmäjohtaja Pirkko Harrela sanoo UPM:N tiedotteessa.

UPM on kertonut aiemmin maksavansa lakon aikana töihin tuleville palkanlisää lakosta aiheutuvasta ylimääräisestä työstä.

UPM tiedotti, että myös oikeuden päätöksellä töihin tulevat saavat tämän palkanlisän lakon aikana.

Juttuun lisätty 21.1. klo 21.00 Mentulan ja Kylmälän kommentit.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka