Poksissa varhain maanantaiaamuna syttynyt tulipalo oli potilaan tahallaan sytyttämä – 12 savulle altistunutta sai happihoitoa

Huone, jossa tulipalo syttyi, tuhoutui pahasti. Henkilökunnan ripeä toiminta esti huoneen ulkopuolella vauriot savuvahinkoja lukuunottamatta.

Pohjois-Kymen sairaalan Poksin aamuöinen tulipalo oli potilaan tahallaan sytyttämä, poliisi kertoo.

Poksissa syttyi maanantain vastaisena yönä tulipalo. Sen seurauksena sairaalan osasto 1:ltä evakuoitiin kaikki sen 22 potilasta. Kukaan osallisista ei loukkaantunut vakavasti.

Yhteensä savulle altistui noin 30 henkilöä. Joukossa on sekä potilaita että sairaalan henkilökuntaa.

Ensihoito tarkisti kaikki savulle altistuneet. 12 altistunutta sai happihoitoa.

Osa potilaista ja henkilökunnasta oli maanantai-iltapäivänä edelleen seurannassa päivystyksessä.

Omaisia tiedotettiin tapahtuneesta heti aamulla.

Tahallaan sytytetty

Kaakkois-Suomen poliisi aloitti palon syttymissyyn tutkimisen. Poliisi epäilee, että tekijänä oli osastolla ollut iäkäs potilas, joka oli sytytänyt potilashuoneessa olevan patjan palamaan. Poliisi kirjasi tapauksesta rikosilmoituksen törkeästä tuhotyöstä.

Poliisi jatkaa tapahtumapaikan tutkintaa. Teosta epäilty henkilö jatkaa osastohoidossa Poksissa.

– Minkäänlaisiin pakkokeinoihin iäkkään henkilön kohdalla ei ole tällaisessa tapauksessa syytä ryhtyä, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jarno Palo kertoo.

Hälytys ennen aamuviittä

Pelastuslaitos sai automaattisen paloilmoittimen tekemän hälytyksen Poksiin kello 4.51 maanantaiaamuna. Muutamaa minuuttia myöhemmin Poksista tuli hätäkeskukseen myös hätäpuhelu.

Kyseisessä huoneessa oli automaattinen paloilmaisin muttei automaattista sammutinjärjestelmää.

Tulipalo syttyi osasto 1:n tyhjänä olleessa potilashuoneessa. Osaston henkilökunta aloitti evakuoinnin, jota pelastuslaitoksen ensimmäisenä paikalle saapuneet yksiköt avustivat.

Osastolla oli yöllä paikalla 7 työntekijää ja yksi vartija.

Savu ei levinnyt sairaalan ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevalta osastolta merkittävissä määrin muihin palo-osastoihin.

Pelastuslaitokselta tehtävään osallistui 15 yksikköä.

Sosiaali- ja kriisipäivystys on kartoittanut kriisiavun tarvetta ja kriisiapua on tarjottu myös henkilökunnalle, Kymsote kertoo.

Henkilökunnalle kehuja

Henkilökunta toimi tilanteessa juuri kuten oli harjoiteltu ja ohjeistettu, Kymsoten turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Jarno Rämä kuvailee.

– Syttymistila tyhjennettiin ensimmäisenä tehokkaasti. Sitten henkilökunta yritti alkusammutusta ja jatkoi palo-osaston tyhjentämistä muilta osin.

Kymsote siirsi osastolta evakuoidut potilaat sairaalan muille osastoille, päivystykseen ja ensiapuun. Maanantain aikana Kymsote etsii heille pysyvämmät paikat eri toimipisteistään.

Väistötilana Kymsote otti maanantaina käyttöön Kymenlaakson psykiatrisen sairaalan liikuntasalin.

Rämä kuvailee osasto 1:tä tavalliseksi vuodeosastoksi.

– Potilaita on laidasta laitaan. Jokaisella toimintakyky on jollakin tapaa hyvin alentunut, ja kaikki tarvitsivat tukea ja apua poistumiseen.

Potilaat evakuoitiin osastolta vuoteissaan.

Tulipalon leviämisen vaaraa ei Rämän mukaan ollut, koska oman henkilökunnan alkusammutus- ja pelastustyöt olivat ripeitä ja pelastuslaitos saapui paikalle nopeasti.

– Palo pystyttiin rajaamaan pienelle alueelle. Myöskään huoneessa ollut palokuorma ei ollut iso.

Toisin sanoen huoneessa ei ollut jäljellä paljoa palavaa materiaalia.

Huone tuhoutui pahasti

Potilashuone, jossa tulipalo syttyi, tuhoutui Rämän mukaan pahasti.

– Muuten osastolla on lähinnä savu- ja nokivaurioita. Saneeraus- ja puhdistustyöt on jo aloitettu. Kaikki joudutaan putsaamaan ilmanvaihdosta lähtien.

Vielä ei ole tietoa siitä, koska osaston tilat ovat taas käytössä.

Sekin on mahdollista, ettei osasto enää palaa käyttöön ainakaan kokonaisuudessaan. Syy on se, että Ratamon valmistuminen lähestyy. Jos koko Poksin ykkösosastoa ei lähikuukausina tarvita, sitä ei välttämättä remontoida kokonaan.

– Vielä ei ole suunnitelmaa siitä, mitä kaikkia tiloja korjataan.

Juttua täydennetty kello 15.27.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka