Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ympäristökeskus: Mäntyharjun kemikaalionnettomuuden jäljet poistuvat vesistä vuoden 2025 lopulla – Kahden lammen vesi on edelleen käyttökiellossa

Onnettomuus sattui huhtikuussa 2018.

Mäntyharjun Kinnillä sattuneen kemikaalionnettomuudenjälkiä tarkkaillaan edelleen säännöllisesti. Suomen ympäristökeskuksen vastikään päivitetyn arvion mukaan MTBE-pitoisuudet poistuvat vesistöstä vuoden 2025 lopulla, VR-yhtymä kertoo tiedotteessa.

Uusimmat näytteet on otettu tammikuussa pienistä lammista, joissa pitoisuudet kohosivat eniten onnettomuuden jälkeen.

Kinnin seisakkeella oli huhtikuussa 2018 tilapäisessä säilytyksessä 50 Venäjältä tulleen säiliövaunun junaletka. Se lähti liikkeelle ja törmäsi raidepuskimeen.

Yhteen vaunuun syntyi repeämä, josta valui maahan ja ympäristöön 35 tonnia bensiinin valmistuksessa käytettävää lisäainetta MTBE:tä.

Kärmelammen ja Ojantauksenlammen vesiä ei saa edelleenkään käyttää talous-, pesu ja löylyvedeksi. Pajulammessa oli myös käyttökielto vähän aikaa viime keväänä, mutta loppuvuonna pitoisuudet eivät kohoneet suositusarvojen yli, ja nyt vettä voi käyttää.

Pajulammessa pitoisuudet voivat kohota hetkittäin tulvahuippujen aikaan tänä vuonna keväällä ja syksyllä, mutta eivät enää sen jälkeen.

Voikoskella pitoisuus ei enää nouse

Sarkavedestä ei lumi- ja jäätilanteen takia ole päästy ottamaan näytteitä tammikuussa. Edelliset näytteet on otettu 20. joulukuuta, jolloin Pajulammen purkuojien edustalla todettiin pientä MBTE-pitoisuutta. Yksittäisiä, lievästi kohonneita pitoisuuksia on esiintynyt siellä edelleen.

Sarkaveden vettä voi käyttää normaaliin tapaan. Voikoskella ei pitoisuuksia enää tänä vuonna todeta ympäristökeskuksen mallinnuksen mukaan.

Tarkkailua jatketaan ottamalla näytteitä alkuvuodesta kuukauden välein. Jos ojissa virtaa vettä, näytteitä otetaan kahden viikon välein. Sulamisvesien aikaan tarkkailu tiivistyy.

Vuohijärvestä edelliset näytteet on otettu yli puolitoista vuotta sitten. Vuohijärvessä ei ole todettu MTBE-pitoisuuksia eikä pitoisuuksia arvioida esiintyvän.

Ympäristökeskuksen raportti valmistui 20. tammikuuta.

Pohjavedessä luonnollista, mutta hidasta hajoamista

Onnettomuusalueen alapuolisen pohjaveden tilaa seurataan havaintoputkista kahden kuukauden välein. MTBE:tä on todettu pohjavedessä Kärmelammen sekä Ojantauksenlammen–Pajulammen alueella.

Kärmelammen ja Ojantauksenlammen pohjavesialueita erottaa toisistaan kalliokynnys. Valtaosa pohjaveden MTBE:stä sijaitsee Kärmelammen alueen pohjavedessä.

Pohjaveden laadun ja olosuhteiden on arvioitu mahdollistavan MTBE:n luontaisen hajoamisen pohjavedessä, mutta muutokset pohjavedessä ovat hitaita.

Tilannekatsaukset löytyvät VR Groupin Kinniä koskevalta nettisivulta.