Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saappaat jalassa | Löytöretkeilijä Pata Degermankin on eksynyt Lapissa – Lapin tunturit ovat talvella haasteellinen paikka vaeltaa

Patrick "Pata" Degerman jakaa hyviksi kokemiaan vaellusvinkkejä Saappaat jalassa -podcastissä.

Teltassa talvella nukkuneet tietävät, että makuupussi on aamulla kostea. Suomen ainoa ammattimainen löytöretkeilijä Patrick "Pata" Degerman on tehnyt Etelämantereelle 7 tutkimusmatkaa. Hän tietää hyvin, miksi makuupussi kostuu.

– Kehosta lähtee kaksi desiä vettä per henkilö per yö. Se menee siihen makuupussiin. Kun olet 10 päivää reissussa, makuupussissasi on pari kiloa jäätä.

Pata Degerman kertoo Saappaat jalassa -podcastissä omia vinkkejään talvisiin oloihin. Yli 200 vuorta huiputtanut vaelluskonkari tietää mistä puhuu.

Jos linkki ei aukea, voit kuunnella jakson myös esimerkiksi Apple podcastinä tai Spotify-palvelussa.

Lapissa eksyy helposti

Degerman on matkannut ympäri maailmaa ammattimaisesti erilaisissa retkikunnissa 1990-luvun puolivälistä saakka. Viimeksi kuluneet kaksi vuotta hän kertoo hyppineensä seinille kotonaan. Kun on lähes kolmekymmentä vuotta tehnyt keskimäärin pari retkikuntaprojektia vuodessa, koronasulussa on ollut kestämistä.

Degerman kertookin löytäneensä Lapin ja suomalaiset erämaat uudestaan. Siellä on hänen mukaansa tilaa niillekin, jotka haluavat olla yksin.

– Olimme pari viikkoa Lapissa, eikä yhtään tyyppiä tullut vastaan. Joku poro, ja se oli siinä. Enemmän tulee jengiä vastaan suunnilleen Huippuvuorilla kuin täällä Suomessa.

Ilman hyvää valmistautumista ei kannata kotimaassakaan talvivaellukselle lähteä. Suomen pohjoisimmilla tuntureilla voi olla rajuja tuulia. Varusteet pitää olla kunnossa. Kartta ja kompassi pitää olla aina mukana.

– Olen eksynytkin monta kertaa Lapissa. Kerran niin, että oltiin Norjan puolella. Sitä tapahtuu.

Keväällä Grönlantiin

Degerman muistelee podcastissä vaellusohjeittensa ohella kokemuksiaan karuilta alueilta. Hän on muun muassa sukeltanut nelimetrisen jään alle Etelämantereella, promonnut U2-yhtyettä Grönlantiin ja ollut maahanlaskussa tuhoutuneen lentokoneen kyydissä.

Jos korona sallii, Degerman huiputtaa tänä keväänä Grönlannissa vuoren, jonne kukaan ei ole aikaisemmin noussut. Uransa aikana hän on tehnyt ensinousun parillekymmenelle vuorelle. Niitä löytyy niin pohjoisesta kuin Etelämantereelta, jonne hän valmistelee taas uutta matkaa.

Seuraava Saappaat jalassa julkaistaan 17. helmikuuta. Silloin urheilukalastaja Niko Ritvanen kertoo eksoottisilla vesillä tapahtuvasta salttikalastuksesta.

Kaikki tähän mennessä julkaistut podcastit ovat vapaasti kuunneltavissa muun muassa Soundcloud- ja Spotify-striimeinä.