Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymenlaaksossa koronatartuntojen määrät suurempia kuin koskaan aiemmin – Kouvolassa oli virallisesti todettuja tartuntoja viikossa yli 800

Sairaaloissa on 22 koronapotilasta. – Nyt tarvitaan vastuullista käytöstä ja koronarokotuksia, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Kymenlaakson epidemiatilanteessa ei ole tapahtunut muutosta parempaan suuntaan. Koronatartuntamäärät ovat suurempia kuin koskaan aiemmin, Kymsote kertoo tiedotteessaan.

Kouvolassa kovat tartuntaluvut

Kouvolassa varmistui virallisissa koronavirustesteissä viikon aikana 828 tartuntaa. Kouvolan virallisten koronatutkimusten tartuntamäärä koko pandemian ajalta oli keskiviikkona Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tilaston mukaan 10 831. Luku on todellisuudessa suurempi, koska siihen eivät enää sisälly kotitesteillä todetut tartunnat.

Kouvolassa koronaviruksen ilmaantuvuusluku kahden viikon ajalta 100 000 asukasta kohti oli keskiviikkona 2 344.

Kouvolassa on todettu 9 279 tartuntaa viime vuoden marraskuun 23. päivän jälkeen eli viimeisen neljän kuukauden aikana. Iitissä on viime marraskuusta lähtien varmistunut 407 tartuntaa.

Iitissä tartuntojen määrä oli keskiviikkona 470. Uusia tartuntoja kunnassa varmistui vuorokauden aikana 14.

Pahin koronatilanne koskaan

Kymenlaaksossa uusia koronatartuntoja todettiin toissa viikolla yhteensä 2 026 ja viime viikolla 2 106. Kahden viikon ilmaantuvuusluku koko Kymenlaaksossa 100 000 asukasta kohti on noin 2 550.

Sairaalahoidossa on 22 koronaviruspotilasta. Heistä 20 on hoidossa ensisijaisesti koronan vuoksi. Sairaanhoidon tarve on kasvanut.

Osalla vielä vajaa rokotussarja

Etenkin iäkkäiden covid-potilaiden sairaalahoito on lisääntynyt. Iän lisäksi myös muut sairaudet sekä vastustuskykyyn liittyvät lääkitykset lisäävät sairaalahoidon tarvetta.

– Kuitenkin myös perusterveitä ja nuorempia potilaita on sairaalahoidossa, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo tiedotteessa.

Sairaalahoidossa näkyy Mäntymaan mukaan hyvin koronarokotusten merkitys. Koronarokotukset antavat suojaa vakavilta tautimuodoilta. Sen takia on tärkeä ottaa koko rokotussarja.

Osalla kymenlaaksolaisista on rokotussarja jäänyt kesken. Erityisesti kolmosrokotus on jäänyt monella ottamatta. Vastikään valmistuneen THL:n tutkimuksen mukaan iäkkäillä koronarokotteiden suojateho vakavaa tautia vastaan on kolmen rokoteannoksen jälkeen erinomainen.

Tartunnan saaneisiin ei ehditä olla yhteydessä

Terveydenhuollon kuormitusta lisää edelleen myös se, että koronatartuntojen vuoksi sosiaali- ja terveysalan henkilöstöä on runsaasti poissa töistä.

Tartunnanjäljitys on ruuhkautunut, eikä tartuntatautiyksikkö enää ennätä olla yhteydessä positiivisen koronanäytevastuksen saaneisiin sosiaali- ja terveysalan työntekijöihin. Jatkossa tartuntatautiyksikkö on yhteydessä vain riskiryhmiin kuuluviin, ikäihmisiin ja raskaana oleviin. Lisäksi Kymsoten tartuntatautiyksikkö panostaa laitos-, hoiva- ja sairaalaepidemioiden torjuntaan.

Vahvat etätyö- ja maskisuositukset jatkuvat

Kymenlaakson alueellisen koronakoordinaatioryhmän keskiviikkoisessa keskustelussa nousi esiin yleinen huoli siitä, että koronatartuntojen määrä on epidemian huippulukemissa ja sairaalahoito on kuormittunut, mutta asia ei enää kiinnosta kuten ennen.

Mediahuomio on nyt Ukrainassa, mikä on Mäntymaan mukaan ymmärrettävää. Osa ihmisistä on jo väsynyt koronatilanteeseen, eikä jaksa enää noudattaa suosituksia. Osalla kolmosrokotuskin on jäänyt ottamatta.

– Vallitseva epidemiatilanne vaatii kuitenkin vielä kaikilta vastuullista toimintaa, Mäntymaa sanoo.

Kymenlaaksossa jatkuu edelleen vahvat etätyö- ja maskisuositukset. Mäntymaan mukaan sairaana on pysyttävä kotona, huolehdittava käsi- ja yskimishygieniasta, pidettävä turvavälejä sekä harkittava tarkkaan, minkälaisiin väkijoukkoihin ja kokoontumisiin on turvallista osallistua.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.