Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kouvolalainen komisario on irtisanottu Kaakkois-Suomen poliisista, syynä äärioikeistolaisesta ideologiasta aiheutunut luottamuspula – Komisario rikkoi poliisin käyttäytymisvelvoitteita, mutta rikoksista häntä ei epäillä

Komisario pidätettiin virasta keskiviikkona.

Kaakkois-Suomen poliisi on irtisanonut päällystöön kuuluvan poliisimiehen. Irtisanominen on tehty äärioikeistolaisten näkemysten aiheuttaman luottamuspulan takia.

Poliisipäällikkö Ari Karvonen vahvistaa toimitukselle, että irtisanottu poliisi on työskennellyt komisariona Kouvolassa.

Tiedotteessaan Kaakkois-Suomen poliisi kertoo aloittaneensa omat virkamiesoikeudelliset toimenpiteensä asiaa koskien alkuvuodesta 2022. Varsinaisesti poliisimies on irtisanottu tehtävistään tällä viikolla.

– Se tapahtui käytännössä eilen [keskiviikkona]. Eilen pidätettiin virasta, ja alkoi kuuden kuukauden irtisanomisaika, Karvonen kertoo.

"Erityisen painavat syyt"

Asiaa koskevassa päätöksenteossa keskiöön nousi sen arviointi, voiko poliisilaitos luottaa siihen, että esiin tulleet äärioikeistolaiseen ideologiaan liittyvät seikat eivät vaikuta viranhoitoon eivätkä sen edellyttämään päätöksentekoon.

Toisaalta poliisi kertoo arvioineensa, mikä vaikutus ilmi tulleilla seikoilla olisi poliisiin kohdistuvaan luottamukseen yleisluontoisesti.

– Kyse on käyttäytymisvelvoitteen tutkimisesta: onko käyttäydytty kuten poliisin odotetaan käyttäytyvän. Virkamiehen irtisanomisen perusteena tulee olla erityisen painavat syyt, ja nyt tällaiset painavat syyt ovat olleet olemassa, Karvonen lausuu.

Onko epäasiallinen toiminta ulottunut myös virantoimituksen piiriin?

– Kyllä tämä enemmän on ollut vapaa-aikana olevaa toimintaa. Tämä liittyy nimenomaan poliisin käyttäytymisvelvoitteeseen, se ulottuu myös vapaa-ajalle, Karvonen sanoo.

Karvosen mukaan tämä ei tarkoita, että epäasiallista toimintaa olisi tehty virantoimituksessa.

– Lähtökohta on se, että ei voi sanoa sillä tavalla, koska emme ole selvittäneet sitä asiaa, toteaa Karvonen.

Ei rikosepäilyjä

Irtisanottua poliisia ei tässä vaiheessa epäillä rikoksista. Hän työskenteli valvonta- ja hälytyssektorilla. Sen tarkemmin poliisipäällikkö Karvonen ei irtisanotun komisarion toimenkuvaa kommentoi.

– Tapauksen arviointiin vaikuttavat aina henkilön asema ja tehtävä, sanoo Karvonen.

Kouvolalaispoliisin irtisanomiseen johtaneet syyt tulivat ilmi Keskusrikospoliisin ja Syyttäjälaitoksen laajemmassa tutkinnassa, joka käsittelee äärioikeistolaisuuteen liittyvää toimintaa poliisin henkilöstössä.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen irtisanoma komisario ei kuitenkaan ollut tässä laajemmassa kokonaisuudessa esitutkinnan kohteena.

– Epäasiallisen toiminnan ja poliisin käyttäytymisvelvoitteita rikkovan toiminnan sivuuttaminen ei ole mahdollista, kommentoi Karvonen tiedotteessa.

Iltalehti kertoi torstaina alkuillasta tavoittaneensa irtisanotun komisarion. Hän aikoo valittaa irtisanomisestaan hallinto-oikeuteen.

– Hallinto-oikeudessa osaavat ihmiset päättävät, onko poliisipäällikkö Karvosen päätös ollut oikea. Pidän erittäin loukkaavana, että pelkästään kahden ihmisen välisistä Whatsapp-viesteistä tehdään johtopäätös, että ihmisellä on äärioikeistoideologia, sanoi irtisanottu komisario Iltalehdelle.

Täydennetty ensiuutista kauttaaltaan 31.3.2022 klo 18.30. Lisätty Iltalehden siteeraus klo 19.24.