Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saappaat jalassa | Mikko Toivolan mukaan minkkikantaa ei saada kuriin elävänä pyytävien loukkujen avulla – Kansalaisaloite hetitappavista pienpetoraudoista siirtyy eduskuntakäsittelyyn

Kahden eri ministeriön Helmi-vieraspetohanke aloitti viime vuonna minkkien ja supikoirien tehopyynnin lintukosteikoilla.

Metsähallituksessa Helmi-vieraspetohanketta vetävä projektipäällikkö Mikko Toivola vakuuttaa, että rautapyynnin lopettaminen tekisi vieraspetojen pyynnin minkin osalta käytännössä mahdottomaksi. Maa- ja metsätalous- sekä ympäristöministeriö käynnistivät viime vuonna vieraspetohankkeen. Käytännössä hankkeesta vastaavat Riistakeskus ja Metsähallitus.

Sen avulla karsitaan minkkejä ja supikoiria arvokkailta lintukosteikoilta. Pelkästään minkin pyyntiin on hankittu tuhatkunta hetitappavaa rautaa.

Kansalaisaloite rautapyynnin lopettamiseksi

Suomessa alettiin kerätä nimiä kansalaisadressiin rautapyynnin lopettamiseksi sen jälkeen, kun rautaloukku tavattiin kolmen eri karhun jalasta viime vuonna. Tammikuussa kansalaisaloitteeseen saatiin tarvittavat 50 000 nimeä, ja aloite etenee eduskuntakäsittelyyn.

Toivolan mukaan rautapyynti on tehokas tapa hillitä lintukosteikoissa ja saaristossa rehottavaa minkkikantaa. Sitä voidaan pyytää hetitappavien rautojen lisäksi elävänä pyytävillä loukuilla, mutta Toivolan mukaan pyytäjien aika ei tulisi riittämään, jos jokainen loukku pitäisi käydä katsomassa kerran vuorokaudessa.

Kun minkkejä pyydetään kosteikoilta ja saaristosta, niiden huoltovälit voivat olla aikaa vieviä. Toivola vei jokin aika itse loukkuja saaristoon, jolloin pelkästään yhteen suuntaan kului neljä tuntia.

Luolakoirapyynti perusteltua

Toivola on huolissaan myös puheista, joiden mukaan luolakoirapyynti pitäisi lopettaa siksi, että koirat voivat vahingoittua pyyntitapahtumien aikana. Toivolan mukaan luolapyynnin lopettaminen koirilla olisi supikoirakannan metsästykselle kova isku. Se on kevättalvella erittäin tehokas tapa kitkeä supikoirakantaa.

Toivolan mukaan Suomessa on havaittu paikoin erittäin tiheitä supikoirakantoja. Paikoin tuhannen hehtaarin alueella on jopa sata supikoiraa. Helmi-hankkeen aikana pienpetopyytäjät ovat yllättyneet luonnosta tavattujen minkkien määrästä.

Viime vuonna alkaneen vieraspetohankkeen aikana on jo monessa paikassa yllätytty siitä, miten paljon minkkejä kosteikkoalueilla on ollut. Supikoira kuuluu EU:n haitallisten vieraslajien ja minkki kansallisesti merkityksellisten haitallisten vieraslajien listalle. Lajit poistettiin vuonna 2019 metsästyslain riistaeläinluettelosta, minkä tarkoituksena oli helpottaa ja tehostaa haitallisten vieraslajien pyyntiä.

Kemijoen kohtalo

Seuraava Saappaat jalassa -podcast ilmestyy kahden viikon päästä 14.4., jolloin lohidokumenttisarjastaan palkittu Tapani Niemi kertoo valjastetun Kemijoen kohtalosta. Saappaat jalassa -podcastiä voi kuunnella muun muassa Soundcloud- tai Spotify-palveluissa.

Kaikki jo ilmestyneet jaksot ovat vapaasti kuunneltavissa. Löydät ne täältä.