Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Poliisin on kitkettävä rasismi ärhäkästi – Kouvolassa työskennelleen komisarion irtisanomisriita on ikävä tapaus, joka nostaa tärkeän asian keskusteluun

Kaakkois-Suomen poliisilaitos irtisanoi viime viikolla Kouvolassa työskennelleen komisarion yksityisen viestittelyn takia. Poliisin mukaan komisarion viesteissä oli ollut äärioikeistolaiseen ideologiaan liittyviä näkemyksiä, jotka aiheuttivat luottamuspulan.

Viestittely tuli ilmi, kun keskusrikospoliisi tutki Syyttäjälaitoksen kanssa äärioikeistolaiseen ideologiaan liittyvää toimintaa poliisin henkilöstössä.

Komisario kertoi Kouvolan Sanomille aikovansa valittaa päätöksestä Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Irtisanottu pitää loukkaavana, että kahden ihmisen välisistä Whatsapp-sovelluksella lähetetyistä viesteistä on tehty johtopäätöksiä hänen näkemyksistään.

Poliisipäällikkö Ari Karvosen mukaan virkamiesoikeudellista päätöstä ei tehty kevyin perustein. Hän sanoi viime viikolla tiedotteessa, että epäasiallisen ja poliisin käyttäytymisvelvoitteita rikkovan toiminnan sivuuttaminen ei ole mahdollista.

Turun yliopiston työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskisen mukaan kahdenkeskiset viestit voivat olla irtisanomisen perusteena, jos ne tulevat työnantajan tietoon. Tapaus on kuitenkin oikeudellisesti arvioiden kaikkea muuta kuin selvä.

Jos asiaa ajatellaan laajemmin, on helppo ymmärtää, että poliisi puuttuu ärhäkästi epäasialliseksi katsottuun toimintaan. Suomessa poliisin maine on ollut kansainvälisesti vertailtuna huippuluokkaa. Vuonna 2020 tehdyn kyselyn mukaan 91 prosenttia suomalaisista luotti poliisiin melko tai erittäin paljon.

Luottamuksen yhdeksi tärkeimmistä tekijöistä on katsottu poliisin nuhteettomuus virassa ja vapaa-aikana. Poliisi ja rasismi ovat usein otsikoissa eri puolilla maailmaa. Suomessa näitä otsikoita on nähty harvemmin.

Kouvolassa työskennelleen komisarion irtisanomisen perusteet selvittää oikeuslaitos. Tapaus on ikävä, mutta aiheesta keskustelu tärkeää. Poliisin työssä ei ole sijaa rasismille tai äärioikeistolaiselle ajattelulle.