Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 20.4.2022 UPM:n lakossa syyllinen ei löydy omasta peilistä

Paperiliiton hallitus hylkäsi viime viikon torstaina sovintoehdotukset UPM:n neljällä liiketoiminta-alueella. Syyksi hallitus ilmoitti sen, että neljä sovintoehdotusta kattaa vasta puolet paperiliittolaisista työntekijöistä.

Sovittelija sai sorvattua sovintoesitykset selluun, erikoispapereihin, tarramateriaaleihin ja biopolttoaineisiin. UPM:n tiedotteen mukaan "olemme neuvotelleet tositarkoituksella ja tehneet useita kompromisseja".

Liian suureksi kannoksi kaskessa osoittautui graafiset paperit eli communication papers -liiketoiminta-alue. Se kattaa puolet UPM:n paperiliittolaisista työntekijöistä.

Viime viikon keskiviikkona UPM:n yhdeksän pääluottamushenkilöä vetosi UPM:n johtoon, että myös graafisissa papereissa pitää saada ratkaisu nopeasti aikaan.

Paperiliiton mukaan UPM ei vastannut vetoomukseen millään tavalla. Sovittelu keskeytyi Paperiliiton mukaan puuttuvasta viidennestä sovintoesityksestä perjantaina.

UPM:n työmarkkinajohtajan Jyrki Hollménin mukaan Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala oli vahvistanut kaikkien liiketoimintojen sovitteluissa, että kukin liiketoiminta voidaan sopia erikseen.

Nyt on palattu lähtöruutuun. Mistään ei ole sovittu mitään. Toki voi olla mahdollista, että jos graafisissa papereissa saadaan sovintoesitys aikaiseksi, jo tehdyt neljä aiempaa sovintoesityksestä palaavat pöytään.

Paperiliitolle on tärkeää, että kaikki avoinna olevat viisi liiketoiminta-aluetta päätetään yhtenä pakettina.

Näin Paperiliitto voi puolustautua, että kyseessä on jollakin tapaa yrityskohtainen sopimus, vaikka kullekin liiketoiminta-alueelle tuleekin oma työehtosopimuksensa.

Jos on ollut vaikeaa tähän asti, helppoa ei tule olemaan tästä eteenpäinkään.