Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kouvolassa ei löytynyt yhteistä näkemystä, millaiset eettiset säännöt kaupunkiin tarvitaan

Kouvolan kaupungin valmistelemat eettiset säännöt eivät kelvanneet tällä viikolla kaupunginhallitukselle. Hallitus lähetti säännöt uuteen valmisteluun.

Kaupunginhallituksessa tuntui olevan asiasta monia eri mielipiteitä. Osa halusi yleisluontoisempia ohjeita, osa täsmällisempiä. Esimerkiksi perussuomalaisten Ukko Bamberg jäi kaipaamaan ohjeisiin käytännönläheisempää tasoa ja moitti, että säännöissä on sorruttu sloganien ja heittojen tasolle.

Joillekin säännöt olisivat kelvanneet sellaisinaan. Keskustan Markku Pakkanen oli yksi heistä, jotka eivät kannata liian yksityiskohtaisia ohjeita.

Ongelmaksi koettiin myös viittaukset keskeneräiseen kaupunkistrategiaan, jonka hallitus myös palautti uudelleen valmisteltavaksi. Kaupunkistrategian nostivat esiin kokoomuksen Tapio Karvonen ja SDP:n Jukka Nyberg. Nybergin mielestä olisi syytä vielä selvittää, miten eettiset säännöt synkronisoidaan olemassa olevaan hallintosääntöön ja johdon toimintaohjeeseen.

Kaikki eivät koe eettisiä sääntöjä tarpeellisiksi, kunhan vain ihmiset käyttäytyisivät hyvin ja kunnioittavasti toisiaan kohtaan. Menneestä tiedetään, että näin ei ole aina käyttäydytty.

Viime vuosina Kouvolassa on muun muassa tutkittu toiminnan lainmukaisuutta kaupungin omistamassa vesiyhtiössä. Lisäksi kaupunginhallituksen pöydän ympärillä ilmapiiri tulehtui niin pahoin, että Kouvolaan tarvittiin Työterveyslaitoksen väkeä selvittelemään solmuja. Lopputulos oli, että kaupunginhallitus ja johtoryhmä rakensivat itselleen yhteiset pelisäännöt.

Nämä ovat syitä, miksi Kouvola kaipaa eettisiä sääntöjä. Tärkeää on, että ennen päätöstä luottamushenkilöt löytävät yhteisen linjan siitä, mitä säännöillä haetaan. Nyt säännöissä oli elementtejä sekä tarkoista ohjeista että yleisistä suuntaviivoista.

Täsmällisten ohjeiden antaminen kaikesta voi olla vaikeaa. Muuten sääntöjä voidaan tulkita niin, että jos jokin asia ei ole erikseen kielletty, se on sallittu.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.