Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sana sunnuntaiksi | Ikävöivänä – mutta sylissä

Lapsena vietin paljon aikaa mummilassa. Kesälomalla vanhemmat olivat työssä, me lapset isovanhempien hoidossa maalla. Noista kesistä on paljon hyviä ja kauniita muistoja.

Läsnä oli kuitenkin myös ikävä. Äidin ikävä. Muistan kääriytyneeni mummin ja papan sängylle itkemään ikävääni yksin. Tuvan tunnelma on vielä mielessä. Kukat ikkunoilla, pitkät matot lattioilla. Mielikuvassani on läsnä turvan tunne, mutta sydämen muisto on polttava ikävä.

Tämän päivän kirkollinen otsikko on Jumalan kansan koti-ikävä. Jäin miettimään polttavaa äidin ikävää ja taivasikävää rinnakkain.

Äidin ikävään verrattuna taivasikävässä on lohdullisuuden tuntu. Taivasikävä auttaa käsittelemään kuoleman surua, kipua ja pelkoa. Saan ikävöidä Jumalan kotiin. Saan haaveilla tulevasta ihanasta maasta. Saan ripustautua toivoon, jossa kerran kaikki on hyvin.

Taivasikävässä on läsnä myös sinne jo päässeiden ikävä. Siellä saamme kohdata, siellä yhdessä ylistämme Jumalaa, siellä kaikki rakkaus on läsnä. Ikävöin taivaan kotiin, koska hekin ovat jo siellä.

Vähän näillä samoilla ajatuksilla Jeesus lohdutti omia rakkaitaan. ”Vähän aikaa ja te ette näe minua. Mutta sitten taas vähän aikaa ja te näette minut.” Eli älkää pelästykö tai surko, että en ole kohta enää täällä. Pian tavataan. Eikä siihen mene edes pitkää aikaa.

Jos sinun sydämesi on ikävöivää lajia, liity mukaan rukoukseen.

Tuo Jeesus rauhasi ikävöivään sydämeeni. Aina en edes tiedä, mitä se ikävöi. Sinua varmaan. Läsnäoloasi ja lohdutustasi. Turvaasi. Mutta myös ihmistä rinnalle. Ymmärtäjää. Kanssakulkijaa. Ihmistä, jonka kanssa ikävöidä sinua.

Anna Jeesus ikäväni johdattaa minua kohti sinua. Anna taivasikävän olla kuin väylä, joka kuljettaa elämän kummilla poluilla. Anna rakkauden ikävän saada lohdutuksensa sinulta. Ole kuin se viltti, johon kääriytyä. Lohdutuksen syliin.

Vielä haluan kiittää ikävästä. Haluan kiittää jokaisesta tunteesta. Niiden kanssa elän. Niiden kautta ymmärrän elämää. Kiitos Jeesus ihmisen ikävästä ja taivasikävästä. Aamen.

Tuija Nuutinen

Kirjoittaja on Kouvolan seurakunnan kirkkoherra.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.