Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saappaat jalassa | Keväinen pukkijahti hiipien vaatii metsästäjältä paljon – Aki Perälä hiipii, kyttää ja houkuttelee metsäkauriita

Metsäkauriin kevätmetsästys lisää suosiotaan vuosi vuodelta.

Metsäkauriin metsästys on Suomessa varsin tuore laji. Ensimmäiset metsästysluvat annettiin vasta 1990-luvun alussa. 2000-luvulle tultaessa metsäkaurisuroksia on saanut metsästää touko-kesäkuussa noin kuukauden päivät. Naaraskauriita ja vasoja voi metsästää vain syksyllä ja talvella.

Taivassalolainen Aki Perälä kertoo Saappaat jalassa -podcastissa seikkaperäisesti, miten kaurispukki kevätmaastosta löytyy. Sitä voi metsästää kytäten, houkutellen ja hiipien.

– Hiivinnässä etenkin tuulen ja maaston käyttö on erittäin tärkeää, kokenut Perälä kertoo.

Hiipiminen on erittäin hidasta ja varovaista etenemistä maastossa. Perälä peräänkuuluttaa kiikarien tehokasta käyttöä.

– Kiikarilla haet, missä näkyy eläintä.

Keväinen maasto tuo etenemiseen haastetta, sillä ääneti liikkuminen vanhojen lehtien ja ruohon seassa on vaikeaa. Perälän mukaan juuri tämä tekee lajista kiehtovan.

Voit kuunnella jakson myös Spotify-palvelussa tästä linkistä.

Aamuvirkkujen laji

Kaurispukkien keväinen kyttäysmetsästys on aamuvirkkujen hommaa, sillä keväällä aurinko nousee varhain. Perälän mukaan kauriit tulevat syönnösalueille heti aamun sarastaessa. Silloin metsästäjän pitää olla jo paikalla.

Aamukyttäys voi alkaa jo kolmelta aamulla, ja se voi jatkua aamukahdeksaan saakka.

– Varsinkin kevätpukkijahdissa ampumatuen käyttö on erittäin suositeltavaa.

Perälä muistuttaa, että haavoittuneen kauriin jäljittäminen kuivassa kevätmaastossa on paljon vaikeampaa kuin lumiseen aikaan. Perälä antaapodcastissaä tarkat ohjeet, miten epäillyn haavakkotapauksen kanssa tulee toimia.

Jäljittävä koira kannattaa varata mahdollista jäljitystilannetta varten etukäteen, jos sitä ei itse ole matkassa mukana.

Kauriskaaveitakin käytetään

Pillit ja painettavat äänimerkit ovat tulleet suomalaisille kauriinmetsästäjille tutuiksi, mutta Perälän mukaan myös kankaiset kauriskaaveet tuovat tehoa kevätmetsästykseen. Etenkin jousiampujat ovat todenneet kaaveen tehokkaaksi avuksi ohjattaessa kaurista lähemmäs.

Perälä muistuttaa, että kauris ei tule liki kaavetta, vaan se kiertää sen tietyn välimatkan päästä. Tämä kannattaa pitää mielessä kaaveen sijaintia suunnitellessa.

– Kaaveella eläintä saadaan ohjattua eläintä näkösämmälle, plus että eläin näkee, että tämä on rauhallinen mesta. Tänne uskaltaa tulla.

Suomessa ei lasketa vuosittain metsäkauriiden kantoja, mutta niiden metsästys on vuosi vuodelta lisääntynyt kantojen kasvaessa. Vuonna 2020 Suomessa metsästettiin reilut 17 000 metsäkaurista.

Metsäkaurispukkia saa metsästää tänä keväänä 16.5.–15.6.

Seuraavaksi eräilyä

Kevätkauden viimeinen Saappaat jalassa ilmestyy 26. toukokuuta. Silloin Olli Järvenkylä antaa vinkkejä siitä, miten upeita vaellusmaisemia Suomesta löytyy.

Kaikki jo ilmestyneet jaksot ovat vapaasti kuunneltavissa muun muassa Soundcloud- tai Spotify-palveluissa. Löydät ne täältä.