Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ymmärrätkö nuorisokieltä? – Testaa taitosi Kouvolan Sanomien visassa!

Saappaat jalassa | Olli Järvenkylän ensimmäisellä reissulla laavu repesi ja kirveenvarsi katkesi – Nyt kokenut retkeilijä kannustaa suomalaisia kansallispuistoihin

Kansallispuistojen iltatulilla oppii muilta erästelijöiltä aina jotain uutta.

Metsähallituksen Suomen luonnon lähettilääksikin nimetty Olli Järvenkylä ei unohda sitä vuosikymmenten takaista hetkeä, kun bussi oli jättänyt hänet pienen seurueen kanssa tienposkeen Karigasniemellä. Vettä satoi, ja radiosta tuli Muskan raastava tulkinta Kirjoita postikorttiin.

Taival tunturikoivikkoon oli märkä. Seurue eksyi, ja leirissä laavukangas repesi. Kirveestäkin katkesi varsi.

– Ajattelin, että tämän jälkeen mikään ei tunnu miltään, ja näin onkin. Sen jälkeen vaellus on sujunut hyvin, Järvenkylä kertoo kevätkauden viimeisessä Saappaat jalassa -podcastissä.

Voit kuunnella yllä olevan jakson myös Spotify-palvelussa.

Pois kakofoniasta

Eräopas, retkeilytoimittaja ja Reppuretki.fi-sivuston ylläpitäjä Järvenkylä on sittemmin nauttinut suomalaisesta luonnosta yllin kyllin. Muutama vuosi sitten hän vietti UK:n kansallispuistossa sata vuorokautta.

Paluu etelään oli vaikea. Kun hän astui Helsingistä junasta, kiireiset ihmiset ja kakofoninen katuvilinä tuntuivat hurjalta.

– En voinut olla siellä kun tunnin. Piti lähteä pois. Vilinä ja kakofonia alkoivat ahdistaa.

Tänä keväänä Järvenkylä julkaisi valokuvaaja Tomi Rantasen kanssa kirjan Reppuretki kansallispuistoon, jossa kansallispuistoesittelyjen ohessa fiilistellään luonnossa ja esitellään useita eri tapoja hyväksikäyttää luontoa.

– Meillä yli 30 retkeily- ja luontoalan ammattilaista kertoo kirjassa omia vinkkejään ja kokemuksiaan.

Järvenkylä muistuttaa, että kansallispuistojen ensimmäinen tehtävä on suojella luontoa. Sen lisäksi ne tarjoavat ihmisille turvallisen tavan tutustua suomalaisiin luonto-oloihin.

Retkeily kiinnostaa yhä enemmän

Retkeily on lisääntynyt koronapandemian aikana rajusti. Kahdessa vuodessa kansallispuistossa kävijöiden määrä nousi kolmesta neljään miljoonaan. Järvenkylä sanoo, että jatkossa käyntiluvut todennäköisesti hieman laskevat. Tästä kielivät kaiken muun ohella käytettyjen erästelyvarusteiden myynnin lisääntyminen.

– On selkeästi ihmisiä, jotka ovat ehkä käyneet luonnossa viime vuonna ja todenneet, että tämä ei ole minun juttuni. Mieluummin lennän Kanarialle.

Somepalstoilta saa nyt vähän käytettyjä retkivarusteita edullisesti.

Kansallispuistoissa tapaa samanhenkisiä

Yksi hyvä syy mennä kansallispuistoon ovat ihmiset. Järvenkylän mukaan suomalainen luonto kiinnostaa myös ulkomaalaisia turisteja. Kansallispuistoissa tupaan voi tupsahtaa iltamyöhällä yhtä hyvin suomalainen kuin eurooppalainenkin retkeilijä.

Yhteisillä iltanuotioilla on hyvä vaihtaa kokemuksia ja vinkkejä eränkäynnistä. Yleensä aina löytyy jokin uusi niksi. Järvenkylä kutsuu kansanopistoja termillä metsällinen kansanopisto

– Välillä joutuu omiakin kokemuksiaan kyseenalaistamaan, Järvenkylä sanoo.

Saappaat jalassa -podcastin kaikki jaksot ovat maksutta kuunneltavissa muun muassa Soundcloud- ja Spotify-palveluissa. Seuraava jakso julkaistaan elokuun lopulla.