1960-luvulla perustetun yhdysvaltalaisbändin musiikkia levytetään uudelleen – Mukana levyllä on myös voikkaalainen muusikko Lukas Pearsall

Parempi kuin The Beatles vai maailman huonoin bändi? Molemmilla tavoilla on kuvailtu vuonna 1968 perustettua yhdysvaltalaista The Shaggs -yhtyettä. Voikkaalainen Lukas Pearsall on mukana tekemässä yhtyeen cover-levyä.

Yhydysvaltalaisen The Shaggs-yhtyeen tarina on vähintään erikoinen. Yhtye perustettiin nimittäin mummon ennustuksen johdatuksena.

Jäsenten mummo povasi poikansa kädestä, että tämä varttuessaan naisi punertavan blondin, joka tulisi kuolemaan nuorena. Hän saisi kaksi poikaa ja myöhemmin tyttäriä, jotka perustaisivat pop-yhtyeen ja nousisivat tähdiksi musiikkimaailman taivaalle.

Kun kaksi ensimmäistä ennustusta osui oikeaan, isä ryhtyi toimiin. Hän osti tytöilleen soittimet, veti heidät teini-ikäisinä pois koulusta ja patisti soittotunneille. Wiggsin siskokset treenasivat ja esiintyivät Fremontin kaupungintalon iltamissa.

Yleisö New Hamphsiressä kummeksui erikoista poppia. Nuoret heittivät roskia lavalle ja vastasivat lauluun solvauksilla.

Isä kuitenkin uskoi ennustukseen. Hän varasi pienistä säästöistään tyttärilleen ajan äänitysstudioon, jotta bändin kappaleet saatiin nauhalle. Philosophy Of The World -levyä julkaistiin tuhat kappaletta, joista 900 hävisi tai hävitettiin. Loput sata alkoivat kiertää musiikkiharrastajien keskuudessa.

Voikkaa–Haapamäki–Minnesota-yhteistyö

Nyt klassikkolevystä tehdään tribuuttiversiota yhdysvaltalaisen Andrew Thoreenin johdolla. Minnesotalainen muusikko on sovittanut kappaleet uudestaan kuuntelijaystävällisemmäksi.

Jokainen levyllä soittava muusikko äänittää ja videoi oman raitansa, joista Thoreen editoi ja miksaa valmiin kappaleen.

Mukana levyllä ovat myös voikkaalainen Lukas Pearsall ja keuruulainen Anssi Nykänen.

Voikkaalainen Lukas Pearsall sai Shaggs-pureman Youtuben kautta. Hän etsi yhtyeestä lisätietoa kuumeisesti ja mietti, että tätä bändiä olisi mahtava coveroida. Hän ihastui netissä Thoreenin tekemiin The Shaggs -versioihin ja päätti ottaa yhteyttä mieheen.

– Olen aina tykännyt kaikesta, mikä on niin huonoa, että se on jo hyvää. Biisithän ovat hyviä. Harmi, etteivät bändin jäsenet osanneet silloin soittaa tai laulaa, Pearsall kertoo.

Thoreen ja Pearsall keskustelivat netissä. Seuraavaksi äänitettävältä I'm So Happy When You're Near -kappaleelta puuttui rumpali.

– Kelpaisiko Suomen paras? Pearsall kysyi.

Onhan se aika happoista ja huuruista kamaa. Heidän musiikissaan on joku kummallinen viba, josta diggaan todella paljon.

Anssi Nykänen

Thoreenille kelpasi hyvin.

– Soitatko itse sitten bassoa?

– Soitan! voikkaalainen vastasi.

Pearsall otti yhteyttä Anssi Nykäseen, jonka oli tavannut Wöyh-yhtyeen musiikkivideon kuvauksissa. Rumpali innostui ajatuksesta. Treffit sovittiin Kouvolan rautatieasemalle, josta kaksikko siirtyi Voikkaalle Tuukka Nikusen Juuri-studioon.

Parempi kuin The Beatles

Anssi Nykänen on viidenneksi eniten levyttänyt muusikko Suomessa. Nykäsen rummutusta on taltioitu yli 5 000 äänitteelle.

Nykänen tutustui The Shaggsin musiikkiin teini-iässä. Hän kuvailee yhtyeen soundia naivistiseksi taidepopiksi garegepunkin muodossa.

– Onhan se aika happoista ja huuruista kamaa. Heidän musiikissaan on joku kummallinen viba, josta diggaan todella paljon.

Bändin kappaleet ovat lyhyitä pop-puristuksia, joissa kuuluu pieni epävireisyys ja soittotaidon puute. Vertailukohtia muihin yhtyeisiin on vaikea löytää.

Mummon ennustus kuuluisuudesta alkoi pikku hiljaa käydä toteen, kun sen ajan yksi arvostetuimmista yhdysvaltalaismuusikoista, Frank Zappa, soitti The Shaggsin tuotantoa suorassa radiolähetyksessä joulukuussa 1973. Hän kuvaili yhtyettä "paremmaksi kuin The Beatles". Nirvanan Kurt Cobain puhui puolestaan 90-luvulla haastatteluissa Shaggsistä yhtenä suosikeistaan.

Nykänen tutustui yhtyeeseen juuri Zappan kautta.

– Kappaleita on yllättävän vaikea soittaa. Rummut vaihtavat tahtilajia lähes koko ajan, mutta Andrew'n sovittamiin versioihin saimme onneksi melko vapaat kädet, Nykänen selvittää äänitystilannetta Juuri-studiolla.

Nykänen nakutti kappaleen parilla otolla sisään ja hörppäsi pullakahvit äänittäjä Nikusen ja Pearsallin kanssa. Sitten kiireinen muusikko kiidätettiin seuraavaan Helsingin-junaan.

Keikkoja Jenkkeihin tai Suomeen?

Andrew Thoreen rakastui Shaggsin tuotantoon opiskellessaan jazzia yliopistossa. Hän kuvailee yhtyeen musiikkia ihmeelliseksi.

Thoreen on soittanut lukuisissa yhtyeissä ja kiertänyt Yhdysvaltoja ristiin rastiin. Hän halusi treenata biisinkirjoittamistaan sovittamalla uudestaan The Shaggsin kappaleen Philosophy of the World.

– Löysin heidän musiikistaan uuden nerokkuuden tason, jota en ollut aikaisemmin tajunnut, Thoreen sanoo.

Minnesotalainen sai niin paljon positiivista palautetta cover-videostaan, että päätti sovittaa uudelleen koko klassikkolevyn. Heinäkuun lopussa Thoreen julkaisi neljännen coverin, jolla suomalaismuusikot soittavat.

Thoreen ja Pearsall työstivät kappaletta tammikuusta lähtien. Muusikot kommunikoivat videpuheluiden kautta ja sähköpostitse.

Nykypäivän tekniikka mahdollistaa sen, että äänitystyötä voi tehdä ympäri maailmaa, Anssi Nykäsen sanoin "missä kopissa tahansa".

– Nyt soitettiin onneksi helvetin hienossa studiossa Voikkaalla. Todella makea mesta, Nykänen muistelee.

Voisiko Thoreenin projekti esiintyä livenä jonain päivänä?

– Se olisi mahtavaa, mutta samalla todella haastavaa, koska laulut ovat niin vaikeita. Olisi ihana soittaa yhdessä jonakin päivä tämän porukan kanssa – joko Suomessa tai Yhdysvalloissa, Thoreen tuumii.

Tällainen siitä tuli

Äänitysprojektin tulos on julkaistu Youtubessa. Sen voit kuunnella alla olevan videoikkunan kautta.

Jos video ei näy, se aukeaa tämän linkin takaa.

Tässä puolestaan The Shaggsin alkuperäinen versio vuodelta 1969.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka