Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ymmärrätkö nuorisokieltä? – Testaa taitosi Kouvolan Sanomien visassa!

Saappaat jalassa | Ratamestari Janne Hokkanen tietää, että haulikolla osuminen perustuu toistoihin ja vaistoihin, ei tähtäilyyn – "Haulikkoampujan pitää olla temperamenttinen ameeba"

Anjalasta kotoisin oleva Janne Hokkanen on Suomen suurimman haulikkoampumakeskuksen ratamestari.

Anjalasta kotoisin oleva Janne Hokkanen toimii ratamestarina Suomen suurimmalla haulikkoradalla Lempäälässä. Kokkovuoren haulikkoampumakeskuksen ratamestari vakuuttaa, että kivääri ja haulikko ovat kaksi täysin erilaista ampuma-asetta. Hyvä kiväärimies on harvoin hyvä haulikkomies.

– Olen aina sanonut, että kiväärimiehen pitää olla korvien välissä ameeba. Haulikkoampujan pitää olla temperamenttinen ameeba, Hokkanen sanoo Saappaat jalassa -podcastin 8. tuotantokauden aloitusjaksossa, joka taltioitiin kesäkuussa Riihimäen erämessujen yleisöareenalla.

Voit kuunnella jakson myös Spotify-palvelussa tästä linkistä.

Hokkanen tietää, että haulikkoradalla ampujan pitää pudottaa kiekko vajaa sekunti siitä, kun se tulee näkyviin. Aikaa kivääriammunnasta tuttuun tähtäilyyn ei ole.

– Et saa funtsata mitään. Jos funtsaat, mitä syöt illalla, niin arvaa, osuuko.

Päällekkäispiippuinen varma valinta

Hokkanen on vuosikymmenten saatossa nähnyt haulikkoradalla paljon todisteita siitä, että haulikon omistajat eivät välttämättä osaa käyttää asettaan oikein. Välillä radalle on tullut ampujia, joiden asetta katsoessa Hokkanen on miettinyt, että se pitäisi vetää tolpan ympärille solmuun.

Puoliautomaatti- ja pumppuhaulikoita Hokkanen kuvailee aseiksi, joilla ammutaan ovien läpi. Kunnon urheilu- tai metsästyshaulikko on useimmiten päällekkäispiippuinen ase, joka kestää käyttöä. Ammuntaradoilla haulikoista yli 95 prosenttia on päällekkäispiiippuisia aseita. Rinnakkaispiippuista haulikkoa Hokkanen suosittelee loordimetsästykseen.

Hokkanen vakuuttaa, että haulikohankinnassa pätee sama kuin muussakin kaupankäynnissä: hyvää ei saa halvalla.

– Jos haluat käydä radalla paljon, ammut 300 euron pyssyn rikki muutamassa kuukaudessa.

Hän kannustaa aseenostajaa huolellisuuteen ostotilanteessa. Haulikko on henkilökohtainen työkalu, jonka pitää sopia metsästäjän tai urheiluampujan omaan fysiikkaan. Jos ase ei istu olalle, sitä on vaikea nopeasti saada poskea vasten sellaiseen asentoon, että panos lähtee oikeaan suuntaan.

Aikaa tähtäilyyn ei ole

Haulikon käyttö perustuu vaistomaiseen toimintaan, minkä vuoksi haulikolla ammuntaa pitää harjoitella. Vain toistojen kautta voidaan oppia nostamaan ase oikeaan asentoon tarpeeksi nopeasti.

– Kiekon katsominen on yllättävän vaikeaa. Ja kun samalla pitää tehdä kymmenen asiaa oikein, se on se juttu.

Hokkanen on huomannut, että juuri ennen metsästyskauden alkua haulikkoradoille ilmestyy paljon aseen kalibroijia, joista näkee, että osuminen metsässä perustuu enemmän tuuriin kuin osaamiseen.

– Niistä aika monta prosenttia on sellaisia, että jos metsässä ei onnistu, lintu käydään ostamassa kauppahallista.

Internetistä löytyy myös ohjeita haulikkoammuntaan, mutta Hokkasen mukaan parasta on hakeutua osaavan ampujan kanssa haulikkoradalle.

Aseen nostoa kannattaa harjoitella myös ilman panoksia. Hokkanen suosittelee kuitenkin, että kotona kannattaa vetää ensin verhot eteen, ettei naapuri kutsu poliisia paikalle.

Hyvän haulikkosuoritus vaatii harjoittelua ja taas harjoittelua. Haulikkoradoilla kuulee paljon selityksiä, miksi osuminen ontuu: väärät sukat, väärä ilmanpaine, suojalasit painavat korvaa ja niin edelleen.

– 99,9 prosenttia selittyy sillä, että kun katsoo peiliin, vika löytyy sieltä.

Saappaat jalassa -podcastin kaikki jaksot ovat maksutta kuunneltavissa muun muassa Soundcloud- ja Spotify-palveluissa. Seuraava jakso julkaistaan 1. syyskuuta, jolloin Janne Halonen puhuu riistaruunlaitosta.