Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuolleita | Lentopallovaikuttaja Seppo Tohka (1937–2022)

Valkealassa 14.11.1937 syntynyt kapteeni evp, Kyproksen rauhanturvaajaveteraani, Kouvolan Lentopalloilijoiden Grand Old Man Seppo Matti Juhani Tohka nukkui pois Kouvolassa 23.7.2022.

Seppo vietti lapsuutensa ja nuoruutensa pientilallisen poikana tervehenkisessä maalaisympäristössä, pienessä Metsärämän kylässä, ja tottui jo nuorena työntekoon. Matka Tuohikotin kansakouluun oli nelisen kilometriä ilman koulukyytejä. Päälle vielä fyysistä työtä kotona, ja kunto kasvoi kohisten. Seppo harrasti nuoruudessaan myös trumpetinsoittoa.

Koulun jälkeen Seppo työskenteli mittamiesisänsä apulaisena metsänleimauksissa ja -raivauksissa. Varusmiespalveluksensa Tohka suoritti ”Kaakonkulman Lukon” Karjalan prikaatin kranaatinheitinkomppaniassa 15.10.1957–9.9.1958. KrhK:ssa hän sai tuliasema-aliupseerin sekä tulenjohto- ja viestialiupseerin koulutuksen.

Seppo aloitti ammattisotilaan uransa kersanttina 1.9.1959 Kouvolan Kymen Lukossa olevassa 3. divisioonan esikunnassa. Tohka oli harvinainen ammattisotilas, sillä hän palveli koko uransa ajan ”esikuntaherrana” kolmessa esikunnassa samalla paikkakunnalla Kouvolassa. Uran katkaisivat vain viisi kurssia ja YK-palvelus Kyproksella katkaisivat.

Seppo oli YK-tehtävissä Kyproksella 29.10.1971–27.4.1972 ja toimi siellä YK:n Suomen pataljoonan esikunnassa Nikosiassa kirjanpitäjänä (yliv.) ja rahastonhoitajana (sotvirk.). Seppo pelasi YKSP:n joukkueessa lentopalloa. Joukkue voitti Kyproksen YK-joukkojen mestaruuden vuonna 1972.

Tohka kuului vielä Kyproksen jälkeen YK:n Suomen valmiusjoukkoon (YKSV).

Kova lentopallomies

Sepon lempiurheilulaji oli lentopallo, ja hän harrasti myös suunnistusta. Hän kuului muun muassa Kouvolan Latuun ja Kajon edeltäjään Valkealan Roimaan, jonka erikoisuus oli 10 eri kylissä toimivaa Roiman alaosastoa. Sepon ”koulukylän” seura oli Tuohikotin Rannan-Pojat. Toikkalan kyläseura oli Tarmo. Kouvolan Urheilijat ja Kouvolan Kiekko (KooKoo) olivat myös Sepon seuroja.

Tohka kuului vuosina 1960–69 KoLe 57:n edustusmiehistöön, joka pelasi tuolloin Suomensarjassa, mutta hän siirtyi seuran kakkosjoukkueeseen. Hän valmensi samanaikaisesti kuitenkin ”ykkösiä”, joka nousi SM-sarjaan kaudelle 69/70 . Pelien lisäksi hän osallistui järjestö- ja valmennustoimintaan.

Hän oli KoLen johtokunnan jäsen, sihteeri, piirin lentopallojaoston jäsen, Suomen Lentopalloliiton liittohallituksen jäsen 70/71 sekä vielä jäsen koulutus- ja kilpailuvaliokunnassa. Seppo on hoitanut piirin erotuomarikouluttajan ja KoLen valmentajan tehtäviä. Hän sai vuonna 1972 Suomen Lentopalloliiton pronssisen ansiomerkin.

Seppo toimi vuosikausia myös lentopallo-otteluiden tarkkana mutta hillityn rauhallisena tuomarina. ”Kympin viheltäjä!”

Lisäksi Seppo oli maankuulujen valtakunnallisten lentopalloturnausten Halli-Volleyn ja Beach-Volleyn perustaja. Radiokin huomioi tämän ja kutsui Tohkaa lentopalloguruksi!

Seppo on uhrannut aikaansa tuhansia tunteja lentopallon hyväksi. Vaatimattomana luonteeltaan, hän ei pyrkinyt tuomaan esille itseään, vaan on toiminut hiljaisena taustavaikuttajana seuran ja lajin hyväksi. Hän oli KoLe -57:n "harmaa eminenssi".

Seppo rakasti metsää, ja aina kun hän meni perheensä kanssa tai yksin lapsuuskotiin, hän lähti heti metsään kävelemään. Kaatuneita puita hän veti köysi niskan takaa kainaloiden alta ”köysiaisoilla” ja puut saivat kyytiä.

Seppo teki vuosina 2001–2007 ison tutkimus- ja kirjoitustyön kirjoittamalla isosivuiset sukukirjat Valkealan Tohka- ja Kuokka-suvuista. Sivuja kertyi yhteensä 761. Se oli valtava työ ja samalla kunnianosoitus menneille sukupolville.

Seppo oli naimisissa Heli-vaimon kanssa. Heillä on kolme lasta.

Seppo siunattiin Valkealan kirkossa 27.8.2022. Häntä jäivät kaipaamaan vaimo ja lapset, sukulaiset, ystävät, naapurit, ja Sinibaretit.

Ari Enbom, KoLe -57:n puheenjohtaja

Kalervo Seppälä, Toikkalan Tarmo ja Kymenlaakson Sinibarettien puheenjohtaja 1983–86.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.