Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuolleita | Pentti Salpakivi 1932–2022 – Vuosisadan kasvattaja opetti Kuusankoskella viidellä vuosikymmenellä

Pentti Veli ”Pena” Salpakivi kuoli lyhyen sairauden jälkeen juuri ennen 90-vuotispäiviään 3.8. 2022 Hatanpään sairaalassa Tampereella. Hän oli arvostettu nuorisokasvattaja ja toimi opettajana, valmentajana ja rehtorina.

Hän oli syntynyt Helsingissä 4.8. 1932. Sotilasarvoltaan Pena oli kapteeni.

Lapsuutensa Pena asui Puu-Käpylässä. Lähikorttelien poikajoukon mieluisin leikkipaikka oli Taivaskallio, joka oli sodan aikana myös ilmatorjunta-asema. Sinne Pena vietiin suoraan koulusta pakoon ensimmäistä ilmahälytystä loppuvuonna 1939. Hän piti nuoruusvuosiensa kohokohtina sekä talvi- että jatkosodan rauhan tuloa.

Koulun jälkeen Pena lähti opettajakorkeakouluun. Samalla kurssilla hän tutustui Annaliisaan, jonka kanssa asettui Kuusankoskelle, perusti perheen, toimi siellä viidellä vuosikymmenellä opettajana, ja näki koululaitoksen muutoksen avoimemmaksi ja oppilaskeskeisemmäksi. Pena työskenteli viimeiset kymmenen vuotta rehtorina silloisen Kymen läänin suurimmassa koulussa, Keskustan ala-asteella.

Pena toimi Suomen Suunnistusliiton ensimmäisenä päätoimisena valmentajana kahden vuoden ajan. Tuona aikana Liisa Veijalainen toi Suomeen ensimmäisen suunnistuksen maailmanmestaruuden ja Olavi Svanberg saman hiihtosuunnistuksen puolella. Kuusankosken Urheiluseuran suunnistuksen kantavana voimana Pena oli yli 40 vuotta. Hän osallistui yli 50 Jukolan viestiin ja veteraanisuunnistajana maailmanmestaruuskilpailuihin Tasmaniaa myöten.

Pena oli partiolaisena aina valmis. Hän oli vuosikymmeniä Kuusankosken Metsänkävijöiden lippukunnan johtaja ja Kuusankosken Partiolaisten Tuen vetäjä. Penan järjestämät partioleirit jättivät osallistujille elämän kestävät muistot.

Kun Kuusankoski-Seura listasi viime vuosisadan vaikuttajia paikkakunnalla, Pena valittiin listalle koulumiehenä ja nuorisokasvattajana. Hänellä oli taito innostaa nuoria poikia, hän oli itsekin poikamainen veijari ja aina uuden tiedon perään. Hän katsoi pojankoltiaisten tekoja oikealla tavalla kunkin lapsen taustaa vasten, ja myös läpi sormien. Hän ohjasi useita nuoria koulun jälkeisellä elämäntiellä ja seurasi heidän myöhäisempiä vaiheitaan. Kun valmennettava junnasi tilastoissa 15. sijalla Suomessa, Pena sanoi, että ajattelepa, jos olisit ikäluokkasi 15. älykkäin.

Hän oli nuorten esikuva, ruohonjuuritason kasvattaja, ja eli oppiensa mukaisesti. Pertunmaalla mökkisaaressa hän sai elää nuoruudessaan haaveilemaansa leiri- ja erämaaelämää, myös lastenlasten kanssa. Oman lapsen kuolema oli yksi kovimmista elämän käänteistä ja aiheutti muuton eläkeiässä Tampereelle.

Penaa jäivät kaipaamaan puolison, lasten, lastenlasten ja heidän perheidensä lisäksi entiset oppilaat, valmennettavat ja partiolaiset.

Tapio Nikkanen

Päivi Salpakivi-Salomaa

Kirjoittajat ovat Pentti Salpakiven kummipoika ja tytär.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.