Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kouvolassa paistetaan ranskalaiset laadukkaassa rasvassa – Terveysvalvonta tutki asian yllätyskäynneillä

Käynneillä tutkittiin 33 ravintolaa. Vain yhdessä laatu oli kohtalainen.

Ranskalaisten perunoiden, munkkien ja muiden upporasvassa paistettujen tuotteiden ystävät voivat olla huoletta Kouvolassa. Kaupungin terveysvalvonta tutki uppopaistorasvojen laadun ja totesi sen hyväksi.

Kaupungin tiedotteen mukaan tutkituista 33 ravintolasta vain yhdessä uppopaistorasvan laatu oli kohtalainen, muissa se oli hyvä. Kohtalaisen tuloksen saanutta ravintolaa ohjattiin vaihtamaan rasva viimeistään päivän päätteeksi.

Terveysvalvonnan käyntien taustalla oli uusi elintarvikelaki ja tavoitteena oli laadun selvittämisen lisäksi kertoa, miksi on tärkeää seurata uppopaistorasvan laatua.

Käynnit tehtiin heinä-elokuussa ennalta ilmoittamatta. Rasvan laatu ja lämpötila mitattiin yhdestä tai useammasta rasvakeittimestä paistoöljytesterillä. Käynneillä selvitettiin myös uppopaistorasvan käyttöikä näytteenottohetkellä, rasvanvaihtotiheys, alkuperämaa ja mitä tuotteita rasvassa paistetaan.

Uppopaistorasvaan muodostuu terveydelle haitallisia yhdisteitä, kun laatu heikkenee. Laadultaan heikentynyt rasva alkaa kuohumaan, savuamaan, on koostumukseltaan tummaa ja paksua sekä maultaan kitkerää. Se voi pilata koko tuotteen.

Osa toimijoista halusi käynnin aikana mittauttaa rasvanlaadun kaikista rasvakeittimistään.