Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sana sunnuntaiksi | Raamatun kiitollisuuspäiväkirjat

Oletko pitänyt kiitollisuuspäiväkirjaa? Eli kirjannut päivittäin ylös kiitoksen aiheita, joita elämän arjesta löytyy.

Päiväkirjan tavoitteena on, että kiitosaiheiden nimeäminen auttaa kokemaan kiitollisuutta. Kiitollisuuden tunne syvenee, kun jokaisen aiheen kohdalla vielä pohtii syitä, miksi kyseinen asia tuottaa kiitollisuutta.

Raamatustakin löytyy kiitollisuuspäiväkirjoja. Niitä ovat kirjoittaneet esimerkiksi kuningas Daavid psalmeissaan, ja apostoli Paavali Uuden Testamentin kirjeissään.

Daavid muun muassa kiittää Jumalaa ikuisesti siitä mitä Jumala on tehnyt. Jumala on kuullut häntä ja pelastanut hänet. Daavid kiittää Jumalaa armosta ja huolenpidosta. Hän kiittää Jumalaa elämän ihmeestä. Daavidille jo Jumalan nimikin on kiitoksen aihe. ”Minä kiitän sinun nimeäsi aina ja ikuisesti.” (Ps. 145)

Paavali puolestaan kiittää Jumalaa siitä uskosta, joka kirjeen vastaanottajilla on. Hän kiittää armosta, joka meille on annettu Jeesuksessa. Eli Paavali kiittää Jumalaa siitä, että Jeesus syntyi ihmiseksi, opetti Jumalan valtakunnasta ja kuoli syntiemme tähden.

Sekä siitä, että Jumala herätti hänet kuolleista. ”Minä kiitän aina teidän tähtenne Jumalaani siitä armosta, joka teille on annettu Kristuksessa Jeesuksessa.” (1 Kor. 1:4.) Paavali kiittää Jeesusta myös siitä, että tämä katsoi hänet uskolliseksi, asetti palvelukseensa ja antaa hänelle voimaa palvella.

Nämä Raamatun miehet siis kiittävät elämän asioista mutta ennen kaikkea he kiittävät Jumalaa. Heidän kiitoksellaan on kohde.

Daavidin ja Paavalin kiitollisuuspäiväkirjojen tavoitteena on herättää lukijoissa sama luottamus ja kiitollisuus Jumalaa kohtaan, jota he itse tuntevat. Heidän kiitoksensa nousee aidoista ilosta ja rakkaudesta, jonka on aikaansaanut Jumalan rakkaus ihmistä kohtaan.

Voisiko meidänkin kiitollisuuspäiväkirjamme alkaa sanoilla: ”Jumala, minä kiitän sinua elämästä, jonka olet minulle antanut.” Ja syventyä psalmin sanoin: ”Opeta meille, miten lyhyt on aikamme, että saisimme viisaan sydämen.” (Ps. 90)

Maarit Kenttälä

Kirjoittaja on seurakuntapastori Anjalankosken seurakunnassa.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.