Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saappaat jalassa | Kari Kilpimaa pelkää, että etelän miehet metsästävät Lapin hirvet loppuun – Kanakoiraguru peräänkuuluttaa metsästysopaspalveluja takaisin

Savukosken kunnanvaltuuston puheenjohtaja kysyy, mitä suurpedot syövät sen jälkeen, kun hirvikanta on metsästetty loppuun. Hän vastaa itse: poroja.

Vielä jokunen vuosi sitten savukoskelaiset erämiehet saattoivat tarjota etelän metsästäjille metsästysopaspalveluja. Poromies ja metsästäjä Kari Kilpimaa muistelee kaiholla, miten vähään opastettavat tyytyivät.

– Se on uskomatonta, kun kirjava teeripoika tipahtaa, sitä katsotaan ja kuvataan. Jokaisella se käy kädessä, Kilpimaa muistelee takavuosien opastettavia.

Uusimmassa Saappaat jalassa -podcastissa Savukosken kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kilpimaa (kok.) kertoo, miten yhdenvertaisuuslakiin nojaten Lapin miehiltä vietiin metsästysopaspalvelut.

Aikaisemmin Kilpimaalla oli mahdollisuus lunastaa 50 metsästyslupaa, joiden avulla hän vei metsästäjiä korpeen. Nykyisin lappilaiset eivät saa kiintiölupia, vaan kaikki luvat varataan netistä. Kilpimaan elannosta muutos höyläsi kolmanneksen.

Vielä jokunen vuosi sitten Savukosken alueelle myytiin noin 4 000 kanalintulupaa, nykyisin peräsi 20 000.

– Muutamassa sekunnissa menee kaikki kanalintuluvat Lapista, Kilpimaa kertoo.

"Virkamiehet eivät korviaan lotkauta"

Metsäkanalintujen metsästäjille Kilpimaa antaa moitteettoman arvosanan, mutta metsähallituksen luvilla poromiesten mailla metsästävät herättävät paikallisissa kauhunsekaisia tunteita.

– Kun metsästyskiima tulee päälle, metsästäjä ei ole enää harkitsevainen. Se ei välttämättä välitä siitä, jos siitä on jollekin toiselle haittaa.

Kilpimaa ymmärtää metsästäjiä. Hehän vain käyttävät niitä oikeuksia, joita lupajärjestelmä suo. Kilpimaan mielestä metsähallituksen tulisi muuttaa hirvilupakäytäntöä. Hänen mukaansa hirvikanta on niin vähissä, että se pitää pian rauhoittaa Lapissa kokonaan. Kilpimaa vaatii nopeita toimenpiteitä vääristyneen metsästystilanteen korjaamiseksi.

– Maa- ja metsätalousministeriön virkamiehet eivät joko kerkiä, tai he eivät välitä. Se on niin pieni ongelma heille, että he eivät korvaansa lotkauta.

"Mitä pedot syövät jos hirvet loppuvat"

Erityisesti aikaistettu hirvenmetsästys heti syyskuun alusta vaarantaa paikallista porotaloutta, kun trimmatut ja periksiantamattomat hirvikoirat näännyttävät hirvien lisäksi myös porot, joilla on vielä pienet vasat. Kilpimaa kysyy, mitä suurpedot rupeavat syömään, kun hirvet pian loppuvat.

– Jos me tyhmät ihmiset, olimmepa kotoisin mistä tahansa, tapamme kaikki hirvet poronhoitoalueelta, arvaapa kenen kimppuun ne vihreiden hellimät sudet, karhut ja ilvekset käy. Ainut ruoka, mikä niille jää, on hyvin yksipuolinen: poro.

Kilpimaa muistuttaa, että Ruotsissa ja Norjassa koirilta vaaditaan porovapaustesti. Suomessa tällaista ei ole.

Saappaat jalassa -podcastin kaikki jaksot ovat maksutta kuunneltavissa muun muassa Soundcloud- ja Spotify-palveluissa. Seuraava jakso julkaistaan 29. syyskuuta, jolloin Eränkävijöistä tuttu Marjo Kämäräinen kertoo metsästyssuhteestaan.