Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rauhallinen vaihe on ohitettu – Koronatartuntojen määrä kohoaa Kymenlaaksossa

Tartuntalukujen ja positiivisten näytteiden määrä lisääntyy. Jätevesiseurannan havainnot myötäilevät nousua.

Koronatartunnat ovat kääntyneet nousuun Kymenlaaksossa viime viikkoina. Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä kertoo tiedotteessa, että tartuntojen määrä oli alhaisimmillaan elo-syyskuun vaihteessa.

Terveydenhuollon testeissä todettujen tartuntojen määrästä ei voi päätellä todellista tartuntojen määrää, sillä vain osa käy virallisissa testeissä.

Viikoittaisten tartuntalukujen perusteella voidaan kuitenkin päätellä tartuntamäärien kasvavan. Kesän alhaisin luku oli viikolla 35 elo-syyskuun vaiheessa, jolloin todettiin 227 uutta koronavirustartuntaa. Viime viikolla uusia tartuntoja todettiin 430.

Positiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista näytteistä on myös nousussa. Se on nyt noin 35 prosenttia, kun se alimmillaan kävi 25 prosentissa.

Kouvolan jätevesiseurannan havainnot noudattavat todettujen tapausten määrää, kun havaintoja tarkastellaan vuoden seurantajaksolla.

Koronatartuntojen lisääntyminen alueella näkyy jälleen sote-henkilöstön poissaoloina, mikä osaltaan hankaloittaa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa ja henkilöstöpulaa. Koronatartuntoihin liittyvät lisääntyneet poissaolot ovat näkyneet etenkin Kouvolassa.

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui keskiviikkona, ja kokouksessa todettiin, että kunnissa keskitytään parhaillaan koronan sijaan etenkin energia-asioihin liittyvään varautumiseen.

Sairaalahoidossa koronapotilaita on 15–20

Sairaalahoidossa on elo-syyskuussa ollut päivittäin tasaisesti 15–20 koronapotilasta. Keskiviikkona potilaita on ollut 18, joista suurin osa perusterveydenhuollon osastohoidossa. Potilaat ovat tyypillisesti iäkkäitä henkilöitä, joilla on covid-tauti ja siihen liittyen yleiskunnon heikentymistä.

Erikoissairaanhoidon potilaista, joilla on todettu koronavirustartunta, noin puolella ensisijainen syy sairaalahoitoon on muu kuin covid-tauti.

Rokotuspisteillä käyvät pääasiassa 60 vuotta täyttäneet ja terveydellisiin riskiryhmiin kuuluvat, jotka hakevat koronarokotusten nelosannoksia tai tehosteannoksia.

THL: Vältä kontakteja edelleen viiden päivän ajan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ei ole muuttanut virallisia suosituksiaan. Perusohje on, että sairaana pysytään kotona eikä mennä työpaikalle, kouluun tai päiväkotiin.

Kotitestistä positiivisen tuloksen saaneen tulee välttää kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Oireettomia päiviä pitää olla vähintään kaksi.

Flunssaan tai koronavirukseen liittyvät oireet eivät välttämättä vaadi vastaanottokäyntiä. Jos henkilö ei pysty itse arvioimaan hoidon tarvetta, asiaa voi kysyä terveydenhuollosta.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.