Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saappaat jalassa | Jouni Tompuri ei tyrskykalassa taivasankkureita tarvitse – Syystaimenta pyydetään ulkoluodoilta kunnes meri jäätyy

Jouni Tompuri on kalastanut tyrskytaimenta pahimmillaan myrskytuulilukemissa.

Haminalainen taimenen heittokalastaja Jouni Tompuri myöntää, että syksyinen taimenenpyynti veneellä ei ole aina vaaratonta. Muutama vuosi sitten tuuli puhalsi puuskissa jopa 29 metriä sekunnissa, kun Tompuri etsi tyrskytaimenta Kotkan edustalta.

– Jos rehellisiä ollaan, tämä ei ole mikään ylpeyden aihe. Pakkohan tuolla on olla joku tolkku, Tompuri varoittaa Saappaat jalassa -podcastissa.

Tompuri kiinnostui aikanaan taimenesta siksi, että se oli erinomainen ruokakala. Vuosikymmenten jälkeen merellinen luonto ja kalastuskokemukset ovat muuttuneet yhä tärkeämmäksi. Itäinen Suomenlahti on aina merelle mentäessä erilainen.

– Meri on siitä ihmeellinen, että siellä on isojakin muutoksia.

Useimmiten Tompuri hakee tyrskytaimenen Pyhtään ja Virolahden väliseltä merialueelta. Tätä nykyä hän käyttää kevyttä lasikuituvenettä, joka säästää polttoainetta ja sitä kautta myös luontoa.

Taimen viihtyy tietynlaisissa oloissa. Tompurin mukaan veneellä liikkuva tyrskykalastaja voi jo luodon tai saaren vedenpäällisen osan avulla päätellä, millainen ympäristö taimenella on vedenpinnan alapuolella.

– Jos katsoo saaren rannalla olevia rakkoleväpenkkoja, niin niiden edustat ovat yleensä olleet hyviä paikkoja. Oletus on, että rakkolevä jatkuu myös veden alle.

Jos kallioisella rannalla on kiviä, niitä on todennäköisesti myös rannassa veden alla.

Kokenut kalastaja tietää hyvin nopeasti, minkä kokoinen taimen koukkuun on tarttunut. Pienemmät taimenet taistelevat pinnassa, mutta isot yksilöt vievät vieheen pohjavesiin.

– Alkuun näkyy vesiroiskeet ja kahden kämmenen kokoinen pyrstö. Sitten se rauhoittuu.

Kun kookas taimen on kelattu noin kymmenen metrin päähän veneestä, jännitys kohoaa, sillä sen jälkeen taistelu vasta alkaa.

5,6-metristä kulkupeliään Tompuri kutsuu Suomenlahden rumimmaksi. Vain reilut 1,5 metriä leveä lasikuituvene on kuitenkin asiallisesti varusteltu. Tosin satelliittipaikannuksella toimivaa keulamoottoria eli taivasankkuria hän käyttää syksyisin harvoin.

Kovassa aallokossa keulapotkuri on epävarma ohjain, siksi Tompuri ohjailee venettään rantatyrskyissä 50-hevosvoimaisella perämoottorilla.

Hän varaa syksyiseen taimenjahtiin tavallisesti 2–3 virveliä ja kiloittain taimenpyyntiin suunniteltuja uistimia. Mörköpajastaan tunnettu uistimentekijä käyttää itäisellä Suomenlahdella vain itse tekemiään uistimia, jotka ovat kokeilujen jälkeen osoittaneet pyytävyytensä. Tompuri vakuuttaa, että usko uistimeen on tärkeää.

– Jos et itse usko ja luota siihen yhtään, et saa sillä kalaakaan.

Saappaat jalassa -podcastin kaikki jaksot ovat maksutta kuunneltavissa muun muassa Soundcloud- ja Spotify-palveluissa. Seuraava jakso julkaistaan 10. marraskuuta, jolloin kouvolalainen luontokuvaaja Asko Hämäläinen kertoo, millainen luontokappale hirvimiesten jahtaama hirvi omissa oloissaan on.