Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saappaat jalassa | Jukka Bisi siirtäisi hirvien metsästystä myöhemmäksi Lapissa – Susikeskustelulle hän ei näe loppua

Metsähallituksen erätalousjohtaja muistuttaa, että Lapin hirvestäjistä suuri osa on lappilaisia, joista osa metsästää hirviä oman kunnan ulkopuolella.

Metsähallituksen erätalousjohtaja Jukka Bisi ei usko, että Suomessa päästään samanlaiseen konsensukseen susikannan hoidosta kuin naapurimaa Ruotsissa.

Bisin mukaan sudet muodostavat vaaramomentin Suomessa siinä missä muutkin eläimet. Susionnettomuuksia voi tapahtua vielä Suomessakin.

– Olen oikeastaan hämmästellyt sitä, ettei ole tapahtunut sellaista. Minusta se on ollut lähinnä hyvää tuuria, Bisi kertoo Kouvolan Sanomien Saappaat jalassa -podcastissa.

Bisi tuntee suomalaisen susikeskustelun hyvin, vaikka hän seuraa tilannetta nykyisin lähinnä median välityksellä. Vuonna 2010 hän väitteli tohtoriksi susikonfliktista.

Yllä oleva jakso löytyy myös Spotify-palvelusta tästä linkistä.

Lappilaisia on jo muutaman vuoden puhuttanut aikaistettu hirvenpyynti, joka kiinnostaa paljon myös niin sanottuja etelän miehiä. Henkilökohtaisesti Bisi olisi valmis lopettamaan aikaistetun hirvenpyynnin Lapissa.

– Siinä on muitakin syitä kuin pelkästään tämä etelän miesten ryntäys. Myös poronhoidon kannalta olisi parempi, että se alkaisi myöhemmin.

Lapissa ainakin yksi paliskunta aikoo kieltää hirvenmetsästyksen huonon hirvikannan vuoksi.

– Onhan se tietynlainen hätähuuto, joka kertoo, että jostain vakavasta on kysymys, Bisi sanoo.

Hänen mukaansa Lapin alueella on noin 20 000 hirvenmetsästäjää, joista noin 8 000 on ulkopaikkakuntalaisia. Näistä osa on Bisin mukaan Lapin väkeä, joka käy metsästämässä hirviä oman paikkakuntansa ulkopuolella.

Viime vuonna Metsähallituksen maille myytiin noin 60 000 metsäkanalintulupaa. Lappilaiset haluaisivat, että kanalintuluvista osa varattaisiin sikäläisille metsästysoppaille, jotka voisivat tarjota kanalintumetsästyksen yhteyteen kasatuille palvelupaketeille.

Bisin mukaan laki estää tällaisen järjestelyn, josta luovuttiin 2000-luvun alussa. Paluu entiseen vaatisi poliittisen päätöksen nykylain muuttamiseksi.

– Lainsäädäntö ei anna oikeutta asettaa eriarvoiseen asemaan näitä eri pyytäjiä.

Bisi muistuttaa, että Lapin alueella asuville on myönnetty 1930-luvulla myönnetty nautintaoikeus metsästykseen valtion mailla oman kunnan alueella. Heitä eivät sido lupakiintiöt samalla tavalla kuin niitä, jotka lunastavat metsäkanalintujen vuorokausilupia maksua vastaan.

Saappaat jalassa -podcastin kaikki jaksot ovat maksutta kuunneltavissa muun muassa Soundcloud- ja Spotify-palveluissa. Seuraava jakso julkaistaan 8. joulukuuta, jolloin kouvolalainen tangokuningatar Aino Niemi kertoo metsästysharrastuksestaan.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.