Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen Kuvalehti: Puolustusvoimat ei avaa Itä-Suomea suurille tuulipuistoille

Ratkaisua tuulipuistojen ja puolustusvoimien tutkien yhteensovittamiseen ei ole löytynyt.

Puolustusvoimat ei aio avata Kaakkois-Suomea suurille tuulipuistoille, Suomen Kuvalehti kertoo. Itä-Suomessa on odotettu ratkaisua, miten tuulipuistot ja puolustusvoimien tutkat sovitetaan yhteen itärajalla, mutta nyt selvitysmies kenraali evp. Arto Räty sanoo lehden jutussa, ettei ratkaisua ole löytynyt.

Tuulivoimalat häiritsevät puolustusvoimien ilmavalvontatutkien toimintaa.

– Asia hoituisi, jos tutkasäde tekisi mutkan tuulipuiston kohdalla, Räty kertoo Suomen Kuvalehdelle.

– Mutta sellaista ratkaisua ei valitettavasti löydy. Fysiikan lait ovat mitkä ovat.

Kolmen ministeriön tilaama selvitys asiasta valmistuu helmi-maaliskuun vaihteessa, kuukautta aiottua myöhemmin.

Kaakkois-Suomen teollisuuskaupungeista on visioitu vetylaaksoa, joka tarvitsisi tuhansien tuulimyllyjen tuottaman puhtaan sähkön.

Tuulivoimayhtiöt tarvitsevat puolustusvoimilta myönteisen lausunnon, ennen kuin hanke voi edetä. Myös insinööri Jussi Karhila pääesikunnasta sanoo, että teknistä ratkaisua tuulipuistojen tutkahaittaan ei ole.

Puolustusvoimat edellyttää, että tuulipuiston ja tutkan välillä on vähintään 40 kilometriä. Etäisyys voi olla jopa 80 kilometriä, jos voimalat sijaitsevat korkealla.

Suomi ja Viro käyttävät samanlaisia ranskalaisia keskivalvontatutkia. On väitetty, että tutkaongelmaan on löydetty tekninen ratkaisu Virossa, mutta Karhila kumoaa tiedon lehdelle. Tuulivoimarakentamista on sallittu, mutta ei maan itärajalla.

– Virossa on 50–100 kilometrin kieltoalue itärajalla. Meillä sellaista puskurivyöhykettä ei ole.