Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuolleita | Ulpu Kaikko 1936–2023

Kouvolalainen Ulpu Kaikko menehtyi 4. tammikuuta 2023. Vuonna 1936 syntynyt Kaikko oli kuollessaan 86-vuotias. Ulpu Kaikko opiskeli ensin Kouvolan tyttölyseossa ja sen jälkeen Kouvolan kauppaoppilaitoksessa.

Työelämänsä hän aloitti kaupunginjohtaja Erkki Tuulen sihteerinä. Tuulen siirryttyä patentti- ja rekisterihallituksen pääjohtajaksi vuonna 1963 Ulpu aloitti työt Kouvolan Sanomat -lehtitalossa. Siellä hänestä tuli pääkirjanpitäjä.

Kaikon suku oli perustanut Kouvolan Sanomat vuonna 1909 ja sittemmin painotalo Lehtikannan vuonna 1946. Ulpu avioitui teollisuusneuvos Jouni Kaikon kanssa 1963. Suku tuli tunnetuksi merkittävänä urheilun tukijana. 1980-luvun lopulla Kaikon perhe luopui Kouvolan Sanomien omistuksesta.

Jouni Kaikon kuoltua 1997 Ulpu halusi jatkaa suvun perintöä. Pesäpallo, raviurheilu ja keilailu tunnetaan parhaiten Kaikoilta saamastaan tuesta. Jouni Kaikko -muistolähtö on ollut ravikilpailujen ohjelmassa 25 vuotta. Siitä tuli osa kansainvälistä Kymi GP -kilpailua sen perustamisesta lähtien.

Kouvolan vanhinta keilakilpailua Jouni Kaikko Memorial Bowlingia on pelattu myös 25 vuotta. Ulpu Kaikko tunnetaan myös joidenkin vähävaraisten yksityishenkilöiden tukijana.

Parhaiten Ulpu Kaikko tunnetaan kuitenkin Kouvolan kaikkien aikojen menestyneimpänä naiskeilaajana. Vuonna 1971 hän osallistui MM-kisoihin Milwaukeessa. Parikilpailussa Ulpu Kaikko ja Anja Ihalainen sijoittuivat neljänneksi.

1972 AMF World cupin henkilökohtaisessa kilpailussa Ulpu oli parhaana eurooppalaisena viides. 1973 hän sai Eija Krogeruksen kanssa hopeaa Euroopan mestaruuskilpailujen parikilpailussa Dublinissa. Suomen naisjoukkue sai samassa kilpailussa pronssia.

1975 oli vuorossa Lontoon MM-kisat. Edellä mainittujen lisäksi Ulpu Kaikolla on lukuisia muita mitaleja ja kärkisijoja suurkilpailuista.

Kouvolan keilailuliitossa Ulpu edusti naisseuroja Klaania ja Pinfansia. Hän pelasi myös keilaseura Tenavissa, johon otettiin vain seitsemän jäsentä. Nimeksikin piti tulla Seiska, mutta nimi oli jo käytössä. Ulpu oli tässä seurassa ainoa nainen.

Keilailu ei kuitenkaan ollut Ulpun ainoa harrastus. Tanssi oli myös lähellä sydäntä.

Kaikkein tärkeimpiä olivat kuitenkin läheiset. Auton rekisteritunnus MUM-36 säilyi auton vaihduttuakin. Mummilla oli merkitystä.

Ulpu Kaikko toimi 2012–2018 Kouvolan keilahallin yrittäjänä. Keilahallin nimeksi tuli Happy Bowling. Nykyaikaistettu halli varmisti keilailun jatkumisen Kouvolan keskustassa.

Ulpu Kaikolle on myönnetty Suomen keilailuliiton hopeinen ansiomerkki 1986 ja hopeinen kunnialevyke 2012.

Häntä jäivät suremaan poika ja tytär perheineen sekä koko keilayhteisö ja lukuisat ystävät.

Anssi Pälvisalo