Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mansikkamarjalla, Jedeillä ja hodarilla koulu ei ole vielä ohi – Katso tunnelmat Kouvolan penkkaririehasta

Kouvolan tämän kevään abiturienttien opiskelua varjostivat merkittävästi koronapandemiaan liittyneet erikoisjärjestelyt.

Kouvolan yhteislyseon abiturientteja Aino Leivoa, Anni Okkaa, Niilo Mämmelää ja Daavid Gardemeisteria jännitti keskiviikkona – hyvällä tavalla. Koulun 249 abia puursivat etukäteen penkinpainajaistensa eteen pitkään töitä. Laulut, julisteet, koristeet sekä abivideo olivat lopulta hyvällä mallilla penkkareiden aattona.

Torstaiaamun penkkarijuhlaa varten Aino Leivo heräsi jo kuudelta. Kahdeksalta lukio oli täynnä erilaisia hahmoja prinsessoista pahiksiin ja teletapeista Tähtien sodan -hahmoihin.

Hybrdimalli oli kamalin

Tämän kevään abeilla on takanaan varsin repalainen opiskelutaival. Heidän aloittaessaan lukion syksyllä 2020 koronapandemia oli jo päällä. He pääsivät kuitenkin aloittamaan lähiopinnot.

Iloa tosin kesti vain hetken. Ensin luokka altistui ja joutui karanteeniin. Sen jälkeen alkoi etäopiskelu, jota jatkui joulukuusta huhtikuuhun.

– Kamalin oli hybridimalli. Silloin ei tiennyt, pitikö olla koulussa vai kotona, Niilo Mämmelä kertoo.

Epäsäännöllinen opiskelurytmi aiheutti myös sen, että heille jäi pimeitä aukkoja opintoihin.

– Nyt kirjoituksiin valmistautuessa olen huomannut, että ai, tämmöinenkin asia on käyty läpi, Anni Okka sanoo.

Poikkeusvuodet muuttivat myös tämän kevään abien vanhojen tanssien aikataulua. Ne pidettiin lopulta viime vuoden huhtikuussa vappuaatonaattona.

Penkkareihin yhteislyseon abit valmistautuivat tilaamalla karkkeja netistä. Nelikko arvioi heidän yhteisen karkkimääränsä olevan noin 16 kiloa. Koko koulun abien karkkimääräksi he arvioivat useamman sata kiloa.

Prinsessoja, supersankareita, kätyreitä, vankikarkureita. Penkkarijoukko oli jälleen kirjava.

Leivo valitsi penkkaripuvukseen mansikkamarjan ja Gardemeister hod dogin. Star wars -elokuvan hahmon Jedin puvuissa Okka ja Mämmelä ajattelivat käytännöllisyyttä. Jedin puvussa ainakin tarkeni.

– Kerrankin sai ostaa hyvällä syyllä kunnollisen valomiekan, eikä mitään marketmallia, Okka kertoo.

Ohi on, vai onko sittenkään? Leivon, Okan, Mämmelän ja Gardemeisterin kohdalla koulu ei pääty penkkareihin.

He palaavat vielä kouluun, koska he kaikki ovat mukana Me ei kuolla koskaan -musikaalissa. Olavi Uusivirran musiikkiin pohjautuvan musikaalin esitykset ovat toukokuussa.

Penkkarijuhlan jälkeen abit aloittavat lukuloman. Kevään 2023 kirjoitukset alkavat 14. maaliskuuta äidinkielen ja kirjallisuuden sekä lukutaidon kokeilla.

Aino Leivo aloitti kirjoitukset jo viime syksynä. Keväällä hän kirjoittaa psykologian, lyhyen matematiikan, englannin ja äidinkielen.

– Kirjoituksiin en ole oikein vielä ehtinyt valmistautua psykologiaa lukuun ottamatta. Olen tehnyt siitä muistilappuja ja liimaillut niitä ympäri kämppää. Silmäilen niitä aina, kun kuljen ohi.

Kevään ylioppilaskokeet päättyvät 29. maaliskuuta järjestettävään reaalikokeeseen ja maaliskuun viimeisenä päivänä järjestettävään saamen äidinkielen ja kirjallisuuden kokeeseen.

Oikaisu: 17.2. kello 9.28: Aino Leivo aloitti ylioppilaskirjoitukset viime syksynä ja kirjoittaa loput tänä keväänä, ei ensi syksynä kuten jutussa aiemmin luki. Jutussa haastateltiin myös Niilo Mämmelää, ei Mämmilää ja Daavid Gardemeisteria, ei David Gardemeisteria.