Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saappaat jalassa | Voikkaalainen huippupilkkijä Toni Stenberg onki kerran 53 kiloa lahnaa neljässä tunnissa – Hän on myös pilkkimisen maailmanmestari

Toni Stenberg tietää kokemuksesta senkin, mitä tapahtuu kun jää pettää alta erämaaoloissa.

Ensimmäiseksi voikkaalainen Toni Stenberg pudottaa Jaalan Pyhäjärveen tasurin. Mitä ihmettä! Vuoden 2013 pilkkionginnan maailmanmestari tunnetaan ennen kaikkea morripilkkijänä.

– Kunnon liikkeitä. Tasapainon pitää liikkua, että se houkuttelee kaloja paikalle, Stenberg kertoo Saappaat jalassa -podcastissä.

Nyt ei olla morripilkintäkilpailussa, vaan hakemassa kokeilemassa isoja kevätahvenia. Maaliskuu on pilkkijöille juuri sitä aikaa, kun jääkannen alta haetaan sitä isoa.

Voit kuunnella podcastin myös Spotifyssa.

Voikkaalla morripilkintä osataan

Toni Stenberg onki itsensä Suomen ensimmäiseksi maailmanmestariksi vuonna 2013 Yhdysvalloissa. Kaksipäiväisen kilpailun toinen päivä alkoi huonoissa merkeissä. Stenberg ei saanut tuntiin yhtään kalaa, ja paniikkitunteet alkoivat jyllätä.

– Kun sitten sai ensimmäisen kalan, mieli muuttui heti.

Harri Nikula toisti Stenbergin tempun vuonna 2020 Suomessa järjestetyissä MM-kilpailuissa. Suomi voitti samana vuonna myös joukkuemaailmanmestaruuden.

Muita morripilkinnän maailmanmestareita Suomessa ei olekaan, paitsi että Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön virallinen edustusjoukkue Ice Fishing Team on vuosien saatossa voittanut joukkuekullan ja kaksi hopeaa.

Stenbergin mentorina toiminut voikkaalainen Vesa Kuusela kuuluu Ice Fishing Teamin vakiokalustoon. Hän oli MM-joukkueessa myös vuonna 2020, jolloin Suomi sai joukkuekultaa.

Voikkaalta löytyy siis sekä yksilö- että joukkuepilkinnän maailmanmestari.

Neljässä tunnissa 53 kiloa lahnaa

Toni Stenbergillä on 2 MM-hopeaa morripilkinnän maailmanmestaruuskilpailuista ja 12 mitalia morripilkinnän suomenmestaruuskilpailuista. Hän on myös laituripilkinnän suomenmestari. Vunna 2000 hän voitti myös kiiskionginnan suomenmestaruuden. kiiskipilkinnän suomenmestari.

Stenberg nosti pilkkireiästä 3,36 kiloa kiiskejä!

Saalista on tullut muulloinkin. Hän muistaa onkineensa kerran pilkkikilpailussa neljän tunnin aikana 53 kiloa lahnoja. Sillä hän sijoittui toiseksi, sillä voittaja nappasi vielä kolme kiloa enemmän.

– Siinä oli varmaan ihan älytön lahnaparvi. Neljä ensimmäistä onki yli 50 kiloa lahnaa. 48 kilolla et päässyt edes palkinnoille.

Lahna on myös suurin kala, jonka Stenberg on pilkkinyt. Ennätyslahna painoi 2,1 kiloa. Stenbergin piti porata kaksi lisäreikää, että hän sai keploteltua lahnavonkaleen 4 tuuman kairalla turvaan. Lahna oli kiinni 0,09 millin paksuisessa monofiilisiimassa.

Jääkin on alta pettänyt

8-vuotiaasta saakka pilkkimistä harrastanut Stenberg päättää nykyisin talvikautensa rautupilkintään Lapissa. Siellä hän on myös pudonnut jäiden läpi järveen, sukset jalassa.

Erämaassa ei ollut rantasaunaa, jossa olisi voinut avantoon putoamisen jälkeen lämmitellä. Stenberg hiihti märkänä neljä kilometriä teltalle.

– Rupesin kokkaamaan ja jätin loppupäivän onkimatta.

Kahdesti pohjoisen rauturetket on keskeytyneet telttojen hajottua myrskytuulissa.

Aina maailmanmestariakaan ei onnista. Podcast-jutustelun yhteydessä jäälle nousi yksi ahven.

Saappaat jalassa -podcastin kaikki jaksot ovat maksutta kuunneltavissa Kouvolan Sanomien verkkosivuilla sekä Soundcloud- ja Spotify-palveluissa. Seuraava jakso ilmestyy 30.maaliskuuta, jolloin äänessä on 60 vuotta kalastusta harrastanut kalastusohjaaja Veikko Karinkanta.