Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronaa on liikkeellä Kymenlaaksossa, mutta kaikki eivät edes huomaa sairastuneensa – Nykyvariantti aiheuttaa yleensä lievän taudin

Koronapotilaiden määrä lisääntyi Kymenlaakson sairaaloissa maaliskuusta toukokuun puoliväliin, mutta nyt tilanne on rauhoittunut.

Mikä on koronatilanne Kymenlaaksossa tällä hetkellä, infektioylilääkäri Risto Pietikäinen?

Koronapositiivisiksi testattujen määrä lisääntyi, ja sairaaloissamme oli koronapotilaita alkuvuotta selkeästi enemmän maaliskuun lopusta toukokuun puoliväliin. Nyt positiivisiksi testattujen määrä on jonkin verran jo vähentynyt, ja sairaaloissa on vähemmän koronapotilaita. Parin viime viikon aikana hoitopaikoissa ei ole ollut ryvästymiä.

Jätevesiseurannassa Suomessa virusten määrä on vain lievästi vähentynyt viime viikkoina, eli virusta on liikkeellä.

Miten kokonaistilanne on kehittynyt viime aikoina ja mihin suuntaan ollaan menossa?

Parin viikon aikana koronapotilaiden määrä on vähentynyt. Myös kausi-influenssan epidemia on ohi, samoin RSV:n ja nororipulin.

Onko alueella koronaan liittyen mitään rajoituksia tai ohjeita? Kohta on taas perhejuhlasesonki, kun esimerkiksi nuoret valmistuvat kouluistaan.

Mitään rajoituksia juhlien järjestämiseen tai osallistumiseen ei ole.

Sote-yksiköissä tullaan vielä tämän kuun aikana lieventämään henkilökunnan ja vierailijoiden maskisuosituksia. Mikäli yksikössä ei ole koronaa tai muita hengitystietulehdussairauksia, ei jatkossa tarvitse maskia käyttää. Tämä tulee koskemaan niin sairaaloita kuin ympärivuorokautisen palveluasumisen sekä näihin verrattavia yksiköitä.

Ketkä nyt sairastuvat koronaan?

Nyt vallalla oleva koronavariantti aiheuttaa yleensä vain lievän taudin. Osa ei edes huomaa, että on sairastunut. Lähinnä vain iäkkäät riskiryhmäläiset voivat saada ankaramman taudin, jonka takia he joutuvat päivystyksiin ja sairaalahoitoon.

Näkyykö koronatartuntojen määrä jo poissaoloina työpaikoilla?

Kun yleinen koronatestaus on vähentynyt, suuri osa testeissä kävijöistä on sote-ammattilaisia. Kävijöitä on kymmeniä viikoittain mutta käsittääkseni tämä ei ole aiheuttanut toimintojen vaarantumista. Sama tilanne lienee muissakin työpaikoissa.