Saappaat jalassa: Jani Salonen on nähnyt tänä vuonna yli 70 eri lintulajia – Nyt on paras aika vuodesta aloittaa lintuharrastus

Viime vuonna Salonen näki Valkealassa tunturipöllön, jota hän on ihaillut pienestä saakka.

Jani Salosen mukaan maalis-huhtikuun vaihde on otollisin aika aloittaa lintujen kevätmuuton tarkkailu. Matti Tieaho

Matti Tieaho

Kouvolalainen lintuharrastaja Jani Salonen, 37, antaa tuoreimmassa Saappaat jalassa -podcastissä lintujen seuraamisesta kiinnostuneille hyvän vinkin.

– Jos olet aloitteleva lintuharrastaja, niin lähiluonnosta kannatta aloittaa, Salonen sanoo.

Lintuharrastusreviiriä voi levittää pikku hiljaa sen jälkeen, kun taidot karttuvat.

15-vuotiaasta lintuja harrastaneella Salosella oli maaliskuun lopulla jo 76 vuosipinnaa, eli hän alkuvuoden aikana nähnyt niin monta eri lintulajia. Näiden joukossa on myös yksi elämänpinnaan oikeuttava laji eli ohotanlokki. Itäaasialainen lokkilaji on harvinaisuus koko Euroopassa.

Syksyllä Salonen bongasi Elimäeltä ensimmäisen punakottaraisensa. Myös merisirristä on tullut elis eli elämänpinna puolen vuoden sisällä.

Tunturipöllö viime vuonna!

Viime vuonna Valkealasta löytämäänsä tunturipöllöä Salonen kuvailee elähdyttävimmäksi lintuhavainnokseen.

– Se on ollut lempilintuni ihan pienestä saakka. Oli törkeän hienoa nähdä se. Laji on vähentynyt, ja odotin, etten tule sitä koskaan näkemään etenkään täällä Etelä-Suomessa.

Vajaat 300 elistä kerännyt Salonen haluaisi saada elämänpinnan muun muassa käärmekotkasta. Eksoottisesta nimestään huolimatta käärmekotkia nähdään itäisellä Suomenlahdella aina silloin tällöin, erityisesti Arktikan aikaan toukokuussa.

Paras muuttokausi on alkanut

Salonen kertoo Saappaat jalassa -podcastissä, että paras aika aloittaa lintuharrastus on juuri nyt, sillä keväällä linnut ovat koreimmillaan. Kun pariutuminen on ohi, linnut menettävät korean ulkomuotonsa.

Salosen mukaan lintujen tarkastelu tarjoaa reippaan vaihtoehdon kotoilulle. Sitä voi harrastaa yksin, tai tuttavan kanssa. Salonen muistuttaa myös Kymenlaakson lintutieteellisestä yhdistyksestä, jonka verkkosivuilla on esitelty Kymenlaakson parhaita lintujen katselupaikkoja.

Seuraava Saappaat jalassa ilmestyy 15. huhtikuuta. Kalastusneuvos Markku Myllylä kertoo kirjoittamastaan Jäämeren kalastus -kirjastaan.

Etusivulla nyt