Sana sunnuntaiksi | Yhteinen jumalanpalvelus

Kun viime vuonna kirkoissamme alkoi koronarajoitustoimet, kirkkoon pääsy ei ollut kaikille enää selvää. Omassa hiippakunnassamme kirkkojen täyssulku tuli muistaakseni isänpäivänä, marraskuun puolivälissä.

Palvelukset toimitettiin minimimiehityksellä, yhden käden sormilla laskettuna. Palvelukset striimattiin Youtuben tai Facebookin kautta. Ehtoolliselle sai osallistua ulkona, jos ilmoittautui etukäteen.

Kasteet, avioliitot ja muut kirkolliset toimitukset siirrettiin hamaan tulevaisuuteen. Hautaukseen ei saanut pahimmillaan osallistua kuin kuusi ihmistä, joihin lukeutuivat pappi ja kanttori. Toki pastoraalista harkintaa saatiin tehdä.

Jumalanpalvelusten toimittaminen ilman kirkkokansaa oli outoa ja herätti pohtimaan sen merkitystä.

Jumalanpalvelusten monet nimet ilmaisevat kokoontumista. Ortodoksien käyttämän sana, liturgia, merkitsee yhteistä työtä. Juutalaisten nimitys synagoga taas tarkoittaa kreikan kielellä yhteen kokoontumista.

Jumalanpalveluksen ydin on, että me kokoonnumme yhteen ylistämään Jumalaa. Kyse ei ole siitä, että pappi toimittaa ja muut seuraavat sitä kuin teatterinäytelmää. Kirkossa ei ole katsomoa ja esiintymislavaa, vaan me muodostamme rukoilevan yhteisön, jota vahvistaa ja pyhittää Pyhä Henki.

Jokainen jumalanpalvelus on kuin helluntai. Kun me olemme kokoontuneet temppeliin rukoilemaan ja kännymme Jumalaan päin ja pyydämme häntä vuodattamaan Pyhän Henkensä meidän päällemme. Me uskomme olevamme Kristuksen valtaistuimen edessä yhtenä kansana.

Jumalanpalvelus yhdistää meidät yhdeksi laumaksi. Näemme toisemme, kosketamme, vaihdamme kuulumisia, otamme osaa, onnittelemme. Kirkossa me näemme pyhiä asioita, tunnemme suitsukkeen tuoksun, maistamme ehtoollisen ja teemme rukoukseen liittyviä eleitä. Toiset meistä tekevät ristinmerkin ja kumartavat, toiset ristivät kätensä.

Minua huolettaa, että osa ihmisistä vieraantuu jumalanpalveluksista. Siksi toivon, että kaikki, jotka kuinkin kykenevät ja haluavat osallistua kirkon elämään, ottavat yhteyttä omaan pappiin ja kysyvät nykyisestä tilanteesta.

Valoisaa ja lämmintä kesää kaikille!

Isä Ville Kiiveri

Kouvolan ja Haminan toiminta-alueen pappi

Kaakkois-Suomen ortodoksinen seurakunta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka