Sana sunnuntaiksi | Kristityn vapaus

Mark. 2:23–28. Päivän evankeliumissa kuvataan tapahtumasarja, jossa Jeesuksen opetuslapset saavat moitteita sapattisäännösten rikkomisesta. Juutalaiset olivat vuosisatojen kuluessa luoneet Mooseksen saamien käskyjen ympärille pikkutarkkojen sääntöjen kokoelman, jossa esimerkiksi sapatin, lepopäivän, sallitut toimet oli tarkoin määritelty.

Opetuslapset tekivät virheen ja fariseukset vaativat Jeesusta siitä tilille. Jeesus kuitenkin vastaa, että ”Sapatti on ihmistä varten eikä ihminen sapattia varten”. Näin Jeesus herättää kuulijat huomaamaan, että Jumalan käskyjen takana on hyvä tahto ja elämää suojeleva tarkoitus.

Jumala ei antanut käskyjään rajoittaakseen elämäämme vaan turvatakseen rauhaa ja oikeutta hyvään elämään jokaiselle ihmiselle. Noiden käskyjen noudattaminen ei kuitenkaan keneltäkään meistä täysin onnistu, siksi me kaikki ihmiset olemme syntisiä.

Siitä huolimatta Jumala haluaa meille hyvää. Hän halusi vapauttaa meidät siitä rangaistuksesta, joka synnistä seuraa, ja antoi oman poikansa kärsiä sen meidän puolestamme. Siksi hän voi myös vapauttaa meidät sellaisista kahleista, jotka sitovat meitä keskittymään epäolennaiseen, kuten lain tulkinnan pilkkuihin tai syntilistojen tarkkailuun.

Jumala haluaa, että hänen pyyteetön rakkautensa meitä kohtaan vapauttaisi meidät rakastamaan itseämme ja toisiamme epätäydellisinä ja epäonnistuvinakin. Rakkauden kautta voimme oppia elämään sellaista Jumalan lasten elämää, jossa totuuden etsiminen yhdessä on tärkeämpää, kuin virheiden pelkääminen tai niiden etsiminen itsestä tai toisista.

Kristityn vapaus onkin vapautta vaatimuksista, mutta ei vastuusta. Vapauteen liittyvä vastuu velvoittaa meitä rakastamaan lähimmäistämme, pitämään heikompien puolia, antamaan anteeksi ja olemaan toistemme tukena.

Armo vapauttaa meidät tuomiosta, ja ennen kaikkea toistemme tuomitsemisesta. Siksi kristitty on vapaa nauttimaan elämän iloista jo tässä ajassa ja luottamaan Jumalan hyvyyteen myös tämän elämän päättyessä.

Heidi Arponen

Seurakuntapastori, Kuusankosken seurakunta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka