Sana sunnuntaiksi | He näkevät Isän

Lapset ovat erityisiä. Uusi elämä ja sukupolvi täyttää meidät ilolla. Lapsessa on muovautumassa jotain, josta emme tiedä. Heidän tulevaisuutensa on jo eri aikaa kuin meidän elämämme.

Mikkelinpäivän evankeliumissa keskiössä on lapsi. Lapset näkevät taivaallisen Isän aivan luonnostaan. Ei tarvitse odottaa "kunnes hän on riittävän vanha päättämään itse" tai ei hän "valitse". Lapsi on luonnostaan hengellinen olento, koska hän on sisäisesti niin rikas. Henki kuuluu ihmisyyteen.

Maailma tukahduttaa, rajaa ja välillä myös pilaa. Jeesus korostaa sitä, että emme saa vahingoittaa lapsia emmekä aliarvioida lapsen tarpeita. Meidät on pantu aikuisen paikalle juuri siksi, että lapsia on.

Mikkelinpäivänä muistamme, että kaikki miten me lasta kohtelemme, vaikuttaa meihinkin ja tähän maailmaan. "Minkä olette tehneet yhdelle näistä vähimmistä, olette tehneet minulle", sanoo Jeesus.

Ei siis ole yllätys, että myllynkivikin on pieni paino sen rinnalla, että rikkoo lapsen koskemattomuutta vastaan. Tämä sunnuntai kutsuu huomaamaan lapsen katsetta, kuulemaan hänen tarpeitaan ja viettämään aikaa leikkien, jutellen ja kirkossa hänen kanssaan. Mikkelinpäivä on aina myös kummin ja kummilapsen päivä.

Pieni lapsi on lahja. Kasvaessaan hän kulkee ilon ja seikkailun tietä. Rippkouluiässä avautuu elämän ihmettely ja luottamuksen, yhteyden ja merkityksen avautuminen vähitellen. Kirkon uudessa Polku-toimintamallissa nähdään seurakuntayhteyden rakentuminen lapsen ikäkauden mukaisten tarpeiden mukaan.

Annetaan lapsen olla lapsi. Muinoin Kotkassa hain lasta päiväkodista ja puhuttiin Muumimaasta. Toinen lapsi, kuusivuotias, sanoi: "Se on niin lapsellista". Katsoin häneen ja sanoin: "Mutta tehän olette lapsia!" Suuri kiusaus on ajatella, että pienet olisivat valmiimpia meidän aikuisten kovaan ja kaupalliseen maailmaan. Sysäämme vastuun heille, vaikka meidän tulisi kantaa vastuuta aikuisina.

Sen vuoksi näe lapsi. Tervehdi häntä, puutu kiusaamiseen ja kaltoin kohteluun, muista myös kaukana Afganistanissa ja Somaliassa nääntyviä lapsia avustamalla. Ehkä sinunkin elämäsi saa uutta merkitystä ja pääset parempaan yhteyteen toisten kanssa.

Kirsi Hämäläinen

Elimäen kirkkoherra

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka