Saappaat jalassa: Jarkko Repo ei usko, että suojaliivi suojaisi koiraa susilta – Uroskoiran kriittisiä osia ei voi peittää

Karhu- ja hirvijahteihin erikoistunut metsästäjä ei ymmärrä, miksi susikantaa ei voida pitää kurissa kannanhoidollisella metsästyksellä Suomessa.

Jarkko Repo ei usko, että metsästyskoiria voidaan liiveillä suojata susihyökkäyksiä vastaan. Kuopion seudulla ikänsä metsästänyt Repo on kokeillut koirille tehtyjä suojaliivejä, eikä hän ole vakuuttunut.

– En koe, että ne antaisivat koiralle turvaa, Repo toteaa Saappaat jalassa -podcastissä.

Kyseessä on Saappaat jalassa -podcastin 50. jakso, ja sen voi kuunnella suoraan tästä linkistä.

Revon mukaan koiran anatomia asettaa suojaliiveille ehtoja, joiden vuoksi hyvä suojaus on vaikeaa. Usein suden jälkiä löydetään koirien vatsapuolelta, lantiosta, lonkasta ja niskasta.

– Jos uroskoiraa mietitään, sen elimet roikkuvat jalkojen välissä. Tarpeet on tehtävä, jolloin tietty kriittinen alue on varmuudella jätettävä suojaamatta, Repo sanoo.

Tarpeet on tehtävä, jolloin tietty kriittinen alue on varmuudella jätettävä suojaamatta.

Jarkko Repo

Voit kuunnella podcastin myös tämän linkin kautta.

Sudet erityisesti hirvikoirien uhka

Vuoden 2020 metsästyskaudella Suomessa rekisteröitiin puolensataa koiriin kohdistunutta hyökkäystä. Usein koira menehtyi. Tänä vuonna susia on Suomessa viimevuotista enemmän, ja Repo uskoo, että susien tekemät koiravahingotkin lisääntyvät.

– Kyllä se siltä näyttää, että susikanta paisuu ja sen annetaan paisua. Metsästyskoiravahingot yleistyvät.

Revon mukaan sudet uhkaavat erityisesti hirvikoiria, jotka hakevat riistaa metsästä laajalla säteellä. Hän vakuuttaa, että susiuhka on Lapin poronhoitoalueita lukuun ottamatta jokaisen metsästäjän mielessä koko ajan.

Repo itse on lopettanut metsästämisen koirilla itäisen Kuhmon alueella kokonaan.

– Kävi niin ilmeiseksi siellä vietettyjen vuosien aikana, että jossain vaiheessa vahinko sattuu.

Susi ei Suomesta katoa

Repo kummastelee, miksi kannanhoidollinen metsästys onnistuu Ruotsissa, jossa kanta on pienempi kuin Suomessa. Itärajan takana Venäjällä sudesta maksetaan tapporahaa.

Repo ei usko, että kannanhoidollinen metsästys tuhoaisi susikantaa Suomessa, jonne idästä virtaa jatkuvasti lisää susia.

– Tosiasialta halutaan ummistaa silmät. Se on osa kymmenien tuhansien euraasialaista laumaa, joka ei tule häviämään, vaikka sitä kuinka hävitettäisiin.

51. jakso tulossa

Kuuntele Jarkko Revon koko haastattelu Saappaat jalassa -podcastissä, jossa hän puhuu muun muassa karhunmetsästyksestä.

Seuraava Saappaat jalassa -podcast ilmestyy 4. marraskuuta. Kaikki Kouvolan Sanomien Saappaat jalassa -jaksot ovat kuunneltavissa Applen podcast -sovelluksessa, Spotify-palvelussa ja Google podcasteissa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt