Sana sunnuntaiksi | Anna anteeksi

Kuinka monesti sitä huomaa, että tuli sanottua tai tehtyä ikävästi. Ja kuinka vaikeaa onkin muodostaa ne tärkeät sanat huulille: ”anna anteeksi”. Ei ole helppoa pyytää anteeksi. Mitäpä jos toinen ei annakaan anteeksi? Mitä jos tilanne eskaloituu entisestään?

Meitä ei turhaan kehoteta antamaan toisillemme anteeksi, koska anteeksi antamisella on ihan käsittämättömän suuri vaikutus ihmisen hyvinvointiin. Anteeksi antaminen vähentää vihaisuutta, se vähentää loukkaantumisen tunnetta, masennusta ja stressiä. Miten hurjan paljon huonoja tunteita ja kehon olotiloja jääkään pois anteeksiantamisen myötä. Ja, mitä saakaan tilalle: toivoa, rauhaa, myötätuntoa ja itsevarmuutta.

Anteeksi voi aina antaa. Se ei ole meille helppoa, mutta anteeksi antaminen voi olla portti vapauteen asiasta, joka saattaa muuten kaivella ehkäpä koko loppuiän.

Vanhat, omaa henkistä ja fyysistä jaksamista kuormittavat asiat voi anteeksi antamisella jättää taakseen ja katsoa eteenpäin valoisaan tulevaisuuteen. Tämä ei tarkoita sitä, että meidän pitää hyväksyä kaikki vääryydet. Anteeksi antamisen taito muistuttaa meitä myös omasta vajaavaisuudesta ja keskeneräisyydestä.

Anteeksi saamme antaa lukemattomia kertaa elämänsä aikana. Jeesus sanoo, että anteeksi ei tule antaa seitsemän, vaan seitsemänkymmentäseitsemän kertaa. Meidän ei tule kuitenkaan orjallisesti laskea, vaan taipua anteeksiantoon.

Uskon syvin perusta lepää armon varassa, ja armo jos mikä viittaa juuri anteeksiantoon. Jumalan ymmärrys ja rakkaus ylittää meidän käsityksemme, koska hän antaa armossaan todella paljon meille anteeksi, kun me sitä sydämessämme pyydämme. Emme saa kuitenkaan tyytyä olemaan vain vastaanottavana osapuolena, vaan armoa meidän jokaisen täytyy olla valmiita myös jakamaan eteenpäin.

Saamme hiljentyä rukoukseen: Rakas Jumala, auta meitä ymmärtämään, että sinä rakastat jokaista ihmistä samanlaisella rakkaudella kuin olet rakastanut meitä. Anna meille ymmärtäväinen ja anteeksiantava mieli. Aamen.

Laura Kalenius

Kirjoittaja on seurakuntapastori Kouvolan seurakunnassa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka