Sana sunnuntaiksi | Isänpäivä nro 32

Olen säilyttäjä. Säilytän asioita. Löysin kasan minulle annettuja isänpäivätekeleitä.

Isänpäivä on pyhäinpäivän jälkeistä aikaa. Se tarkoittaa minun kohdallani kahta hautakynttilää peräkkäisinä viikonloppuina. Olen haudannut isäni maaksi maatumaan, mutta myös ylösnousemaan.

Olen tehnyt elämäni aikana noin 15 isänpäiväkorttia. Itse saanut niitä ehkä 60, plus miinus. En laske mukaan niitä erilaisia lahjoja, joita lapseni ovat minulle antaneet. Mutta annetut ja saadut kortit ja lahjat ovat tärkeitä – muistoissanikin!

Katselin äsken saamiani kortteja. Hellyttäviä ja persoonallisia tekeleitä. Hauskin on ehkä se, mihin on teipattuna 3,60 euroa ja teksti: ”Osta jotain mukavaa itsellesi!”

Aikuisena omalle isälleni ostamista lahjoista tulee mieleeni sellainen iso kultainen täytettävä ”sytkäri”. Kaiverrutimme veljieni kanssa kylkeen tekstin: ”Isän oma liekinheitin”. Ukko oli tupakkimiehiä ja arvosti lahjaamme.

Me olemme kaikki omien isiemme lapsia. Eikä kaikki muistot ole suinkaan vain hyviä.

Enkä itsekään ole aina onnistunut isänä. Olen tuottanut pettymyksiä. Niitä, joita pitääkin tuottaa, mutta olen varmasti syyllistynyt ylilyönteihin.

Voi kuinka vieläkin muistan oman isäni lupaukset, jotka eivät toteutuneet koskaan. Ja sama omalla kohdallani.

Mutta minulla on vielä aikaa olla isä. Toivottavasti saan tehdä vielä monta juttua poikain kanssa. Mutta se ei ole minun käsissäni! Tuo aika.

Olen ylpeä lapsistani – jokaisesta. En siksi, mitä he tekevät ja miten ovat onnistuneet, vaan siksi, että he ovat osa minua ja ovat juuri sellaisia kuin nyt sattuvat olemaan.

Ajattelen heitä lahjoina. Kannustan heitä: menkää ja tehkää elämistänne sellainen tarina kuin itse haluatte.

32. isänpäiväni tarkoittaa minun kohdallani kahta asiaa: autan jos voin, ja rukoilen lakkaamatta. Vuolaat ohjeet Taivaan Isälle ovat vaihtuneet sanoihin siunaa Jeesus körmyjäni!

Taivaan Isän siunausta erityisesti kaikille isille, mutta tasapuolisesti myös muillekin.

Hannu Kähärä

Kirjoittaja on pappi, ope ja poke.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka